Dansk dokumentär kritiserar regeringen

På torsdagen visar dansk tv en dokumentär som redan i förväg har skapat politisk storm. Där hävdas att danska soldater i Afghanistan vintern 2002 utlämnade fångar till USA som därefter bland annat kan ha torterats.

Anders Fogh Rasmussens regering sägs ha känt till affären, men hemlighållit den. Statsministern själv var dock närmast ironisk över filmen i Folketinget häromdagen.

– Tv-dokumentären ”Det hemliga kriget” är så lite värd, sade statsminister Anders Fogh Rasmussen uppe i talarstolen. Med tummen och pekfingret visade han en nolla.

Detta som svar på den storm av kritik som blåst upp, där tankar om ministeravgångar och riksrätt virvlat runt.

Lämnade ut till USA-trupp
Vad filmaren Christoffer Gulbrandsen hävdar, är att danska soldater i kriget mot talibanerna i Afghanistan vintern 2002 skulle ha gripit 31 personer och utlämnat dem till USA-militären. Dessförinnan registrerades de och DNA-prov togs.

Av USA-trupp ska de sedan ha utsatts för tortyr eller behandling i strid med alla fångkonventioner och den danska regeringen ska ha känt till affären.

Påståendena har förstås satt oppositionen i Folketinget på krigsfot. Försvarsministern har låtit dem ta del av relevanta papper, men det ropas efter mer. Det finns inte, hävdas det.

Ändrade sin berättelse
Eftersom de 31 gripna strax släpptes av amerikanerna sparades inte nödvändigtvis all dokumentation. I en intervju i torsdagens Jyllands-Posten ändrar nu också huvudvittnet i tv-dokumentären, chefen för den danska jägarenhet i Afghanistan som var inblandad, delar av sin berättelse till regeringens favör.

Trots detta, affären kring ”det hemliga kriget” lär rulla vidare också efter tv-visningen på torsdagskvällen.

Bengt Lindroth, Ekots Norden-korrespondent
bengt.lindroth@sr.se