Ryssland inleder utredning om Litvinenko

Ryssland har nu inlett en egen mordutredning i fallet med den förre agenten Alexander Litvinenko. Dessutom har Ryssland inlett ytterligare en utredning om mordförsök på en annan före detta FSB-agent som träffade Litvinenko i London.

Nu behandlar också Ryssland den förre FSB-agenten Alexander Litvinenkos förgiftning i London som ett mord. Riksåklagaren har öppnat sin egen mordutredning och dessutom ska ytterligare ett fall som kallas mordförsök undersökas.

Smittad av radioaktivitet
Det gäller en annan före detta FSB-man, Dmitrij Kovton, som träffade Litvinenko i London den dag han blev sjuk. Kovtun uppges vara sjuk av någon form av radioaktiv smitta.

Brittisk polis har talat med Kovtun på den klinik i Moskva där han befinner sig. Men väntar fortfarande på att få tala med den andre ryske före detta FSB-agenten Andrej Lugovoj, som också var med vid Londonmötet med Litvinenko. Båda har också varit på brittiska ambassaden för samtal om Litvinenkofallet.

Testas på sjukhus i Moskva
Lugovoj, hans fru och tre barn testas också för spår av polonium 210 på sjukhus i Moskva. Han har i intervjuer med ryska medier sagt att någon försöker sätta åt honom som skyldig till mordet på Litvinenko.

Historien Litvinenko väcker fler och fler frågor och ryssar oroar sig nu för risken av radioaktiv smitta.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se