Obol avslutar fonden och betalar tillbaka

Obol Investment, som sponsrar flera elitidrottsföreningar i Sverige, stänger sin fond för investeringar. Obol hamnade i blåsväder när P1-programmet Kaliber pekade på ett stort antal frågetecken om hur verksamheten bedrivs och var pengarna tar vägen.

Obol Investment sponsrar bland annat basketligan i Sverige och Plannja Basket. Med Luleå hockey skrev man ett avtal tidigare i höstas enligt samma upplägg.

Obol betalar omkring en miljon kronor om året, och för det får man tillgång till klubbens goda renommé, nätverk och kontakter bland idrottsmän och företagare som erbjuds investera pengar i Obols fonder.

Har försökt nå Obol
På Plannja basket har man i dag, torsdag, försökt få kontakt med Obol för att höra vad som nu händer med samarbetet.

– Vi söker dem för att få ytterligare kommentarer om vad som kommer att hända med idrottsavtalen. Det är ju inte bara Plannja basket som drabbats, säger Kenth Johansson, ordförande i Plannja.

Det här gäller ju basketligan också, vad innebär det där?

– Där sitter de på ett mångårigt avtal, det blir en förhandling om vad man ska göra med den biten. Det kan bara spekulera om.

Hur går dina tankegångar?

– Det är jättesvårt att säga, vi måste få tag i dem och höra vad de säger.

Oklarheterna är stora kring hur Obols verksamhet fungerar. Vad består till exempel fonderna i, är det aktiefonder, vem förvaltar dem och hur stora pengar har egentligen betalts in?

På de frågorna verkar det finnas få svar i dag, och Finansinspektionen, finanspolisen och Skatteverket i Luleå har inlett granskningar av verksamheten.

Har kallat till möte
Finansinspektionen har kallat Obol till ett möte senare i december där man vill veta ifall fonden bedrivit sin verksamhet i Sverige utan tillstånd.

Flera tidigare spelare i Luleå hockey hör till dem som investerat i Obols fond, Ekot har inte lyckats få tag på någon av spelarna, men så här säger Luleås klubbdirektör Hans Chrunak.

– De ska ju betala tillbaka pengarna säger de, så vi får ju se vad som händer. Det finns ju en del före detta hockeyspelare i Luleå som har placerat pengar där, så det är väl bra om de får tillbaka pengarna.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se