Vänsterpartister kan bli uteslutna

Två medlemmar i vänsterpartiet kom ett steg närmare en uteslutning ur partiet på torsdagskvällen när partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, ställde sig bakom partidistriktet i Sörmlands förslag.

Verkställande utskottet menar att de bör uteslutas eftersom deras agerande orsakat partiet stor skada.

Det är en infekterad strid i distrikt Sörmland som nu hamnat på partiledningens bord. Det hela började efter valet när vänsterpartiet i Sörmland beslutade sig för att stödja socialdemokraterna i landstinget.

Men efter en tid hoppade två av fyra vänsterpartister av samarbetet och valde i stället att stödja koalitionen mellan de borgerliga partierna och miljöpartiet.

Och verkställande utskottet har nu beslutat att föreslå partistyrelsen om att utesluta de två. Beslut tas i helgen.

Uteslutningar sällsynta
Det är inte ofta vänsterpartiet utesluter medlemmar, men det händer.

De två mest uppmärksammade är väl uteslutningen av nio vänsterpartister i Uddevalla i våras, som ställde upp i kommunvalet med egenlista och så är det uteslutningen av porrskådespelaren i Göteborg. Han överklagade beslutet om uteslutning till kongressen men fick nej av partiet.

En av de två som nu hotas av uteslutning heter Marco Venegas och han tänker också överklaga till partikongressen om partistyrelsen går på verkställande utskottets linje.

– Jag kommer att överklaga till partikongressen 2008, säger han.

Så du tror inte att det är helt omöjligt att du får stanna kvar?

– Nej, det borde det inte vara. Jag har inte förändrats en millimeter från vänsterpartiets utgångspunkt när det gäller ideologin, säger Marco Venegas.

Är du besviken?

– Ja, det känns inte bra, självklart, det här är en ganska stor grej, säger Marco Venegas.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se