Rysslands rikaste kvinna stämmer tidning

Rysslands rikaste kvinna och enda multimiljonär hotar stämma den ryska upplagan av affärstidskriften Forbes. Jelena Baturina är omslagskvinna i det nya numret, men hävdar att hon felciterats och kräver att tidskriften avslöjar sina källor.

Det är bara en reklamkupp från Forbes, påstod en talesman för byggbolaget Inteko i radiostationen Echo Moskva. Inteko hotar stämma tidskriften Forbes för senaste numret om byggbolaget och dess chef Elena Baturina.

Baturina är den enda ryska kvinnan som kvalade in på listan över världens rikaste. Hennes förmögenhet uppskattas till motsvarande drygt 16 miljarder kronor 2005 och det blev 29:e plats på listan.

Vann på boomen
Pengarna har snabbt vuxit i byggboomens spår. En byggboom Inteko och Baturina har vunnit stort på. Men kanske hade det inte gått så fort om inte Baturina också haft mycket goda kontakter i Moskvas högsta politiska makt. Hon är gift med borgmästare Jurij Lusjkov.

Det är bland annat frågan om vad som händer när han avgår 2007, som utlöst konflikten med Forbes. Rubriken på omslaget var först ”Jag är garanterad beskydd”, men enligt Inteko hade Baturina inte sagt så utan att hon som alla investerare har sina rättigheter garanterade.

Stoppade tidning
Första upplagan drogs in, chefredaktören avgick i protest och Axel Springer i Ryssland tryckte upp en ny variant. Men inte heller den godkänns av Baturina, som tänker stämma.

Det har hon gjort förut och fått rätt i domstol mot affärstidningen Kommersant.

Ryska Forbes har funnits två år i Ryssland och väckt mycket ont blod, särskilt för sina listor över de rikaste. Förste chefredaktören Paul Klebnikov mördades sommaren 2004 för sin undersökande journalistik.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se