Skandinaver köper bostäder i Berlin

Många har blivit rika på de senaste årens kraftiga prisuppgångar på fastigheter och bostäder. En del använder vinsterna hemifrån till att köpa bostadsrätter på orter där priserna stått still. Berlin har blivit ett nytt favoritmål för köpsugna skandinaver.

– Priset på 80 000 euro är ju också efter danska förhållanden mycket attraktivt, säger Carl Hoyer.

I Köpenhamn är priset per kvadratmeter tre eller fyra gånger högre än här i Berlin, säger Carl Hoyer som köpt en trea i stadsdelen Friedrichain i forna Östberlin.

Han betalade kontant och finansierade köpet genom att belåna sin villa hemma i Danmark, som ökat i värde med en miljon det senaste året. Sälja planerar han först om tio år, och då med en god vinst, säger han.

Utlänningar upptäcker Berlin
Berlin är staden där priserna antingen har stått stilla eller har gått ned när värdet på bostäder skjutit i höjden i andra metropoler i Europa. Men nu har utlänningar, bland annat skandinaver upptäckt Berlin, säger Frauke Luxa som är jurist och rådgivare.

– Om en person från Danmark eller Sverige som köper så finns det en eller flera vänner som ringer nästa dag och säger ”jag ska ha en sådan också”.

Berlinarna skeptiska
Inför helgerna anländer de med lågprisflyg och överst på deras inköpslista står ”altbau”, det vill säga gamla lägenheter med högt i tak och med centralt läge. Spekulationsvågen har fått priserna att gå upp, trots att över 100 000 lägenheter står tomma i Berlin.

Men berlinarna förhåller sig skeptiska. De förlorade pengar när den senaste fastighetsbubblan när den sprack i mitten av 1990-talet.

Den gången spekulerade man i att Berlin skulle växa snabbt efter återföreningen. Men tvärt emot alla prognoser flyttade folk från Berlin och plötsligt stod byggherrar med tomma kontorskomplex och bostadshus.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se