Kurder underkänner Bakerrapporten

Presidenten i det självstyrande kurdiska området i norra Irak, Massoud Barzani, underkänner Bakerrapporten. Barzani kallar rapporten orealistisk. Bland kommentatorer i Arabvärlden är man dock orolig att Bush inte kommer att ta till sig Bakerrapportens förslag.

Massoud Barzanis kritik bottnar i en oro över att kurdernas självstyre kommer att försvagas om Bakerförslagen genomförs. Kurdistan, som i stort har skonats från det etniska blodbad som drabbat andra delar av Irak, vill behålla sin särskilda status och Barzani kritiserar Bakergruppen för att den inte ens ha besökt Kurdistan.

Barzani säger också att Bakergruppens förslag om att skjuta upp folkomröstningen i Kirkuk är oacceptabel. Den planerade folkomröstningen i den oljerika staden skulle avgöra om Kirkuks majoritet är kurdisk, arabisk eller turkmensk.

Stärker kurdernas argument
En stor övervikt av kurder skulle stärka kurdernas argument för att Kirkuk och dess olja bör tillfalla Kurdistan.

Bakergruppen föreslår att omröstningen skjuts upp på obestämd tid och att oljan från de källor som nyligen hittats i Kurdistan kommer hela Irak till godo, något Barzani bestämt motsätter sig.

Kritik mot Bakerrapporten har uttalats från flera håll i Mellanöstern. I Israel tillbakavisar man till exempel kopplingen mellan Palestinafrågan och Irak.

Stark oro
Men bland de många arabiska kommentatorer som reagerat positivt på Bakerförslagen, finns nu en stark oro att Vita huset kommer att vägra ta till sig rekommendationerna. Till exempel den om att ägna mer kraft åt att lösa Israel-Palestinakonflikten.

Bush har reagerat med kyla på flera av förslagen, inte minst eventuella samtal med Syrien och Iran.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".