Hotas av utrotning.

Forskare: Gorillor hotas av Ebola-epidemi

Mer än 5 000 gorillor har dött i Ebola de senaste åren i centrala Afrika. Epidemin är mycket mer omfattande än vad man tidigare trott och nu varnar forskare att gorillan hotas av utrotning.

När en Ebola-epidemi bröt ut i naturreservatet Lossi i Kongo-Kinshasa så dog så många som 95 procent av alla gorillor. Det föranledde forskare att titta närmare på andra områden i Kongo och Gabon.

– Vi gjorde en studie och tittade över ett mycket större område och fann att 95 procent av gorillorna hade dött i ebola, säger Karles Vila, som är forskare på Uppsala universitet.

– Det rör sig om 5 000 gorillor i det område vi studerade, säger han och tillägger att det är i sammanhanget bara ett litet område.

Dödligt virus
Ebola är ett mycket dödligt virus, och i både Kongo och i Gabon har Ebola-utbrott förekommit bland människor. De har smittats när de varit i kontakt med sjuka, eller döda djur.

– Det är en mycket plågsam död. Viruset skadar blodkärlen och orsakar massiva inre blödningar, diarré och chocktillstånd. Det tar ungefär tolv dagar att dö. Ytterst få överlever, det gäller både gorillor och människor, säger Karles Vila.

Ingen stor risk för omfattande epidemi
Men att sjukförloppet är så hastigt gör att risken för en omfattande epidemi bland människor inte är så stor. Man blir sjuk så fort så att man inte hinner gå runt med viruset och smitta andra.

Världshälsoorganisationen uppger att 1 200 människor dött i ebola de senaste tio åren.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".