Friande domar i Ericsson-målet

Uppdaterad 16:45
Det blev friande domar i den uppmärksammade rättegången vid Stockholms tingsrätt för de sex tidigare direktörerna vid telekombolaget Ericsson. De stod åtalade för grovt försvårande av skattekontroll.

– Jag har bara sett slutresultatet och det är precis det vi önskade oss, att åtalet ogillades i sin helhet, säger advokaten Leif Silbersky som försvarade en av direktörerna.

Pengar till bankkonton i Schweiz
Det har handlat om mycket stora pengar. Den åtta månader långa rättegången och 7 000 sidor långa förundersökningen har visat upp transaktioner på 3,4 miljarder kronor som några år under slutet av 1990-talet betalades ut till bankkonton i Schweiz.

Grunden till åtalet var en schweizisk mututredning, men den svenske åklagaren lyckades aldrig fastställa att det skulle röra sig om mutpengar och åtalade därför Ericsson-cheferna för grovt försvårande av skattekontroll.

Pengarna skulle ha förts undan för att betala mellanhänder vid stora affärstransaktioner och besluten om pengarna togs i den högsta Ericsson-ledningen.

Hävdar normala transaktioner
Ericsson å sin sida har hela tiden hävdat att det har rört sig om normala internationella affärstransaktioner och pengarna har gått till sponsringsverksamhet, något som tingsrätten enligt domen tror på.

– Jag har bara som hastigast ögnat delar av domen och som jag kan se så har tingsrätten accepterat de berättelser som har lämnats av de tilltalade, säger säger advokat Hans Strandberg.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".