Flera landsting saknar handlingsplan för utsatta kvinnor

Flera landsting i Sverige saknar helt handlingsplaner för att upptäcka och behandla misshandlade och våldtagna kvinnor, visar Rikskvinnocentrums nationella kartläggning. Ett av de sämsta landstingen är Region Skåne.

– I Skåne saknas en sammanordning på ett regionövergripande plan. Men tittar man på sjukhusen ut i primärvården så får man en helt annan bild, till exempel centralsjukhuset i Kristianstad har visat på ett väldigt gott arbete med många samarbetsparter, likaså kvinnokliniken i Malmö tillsammans med flera samhällsinstanser, säger Karin Christensson hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Skåne.

– Så här finns väldigt många goda exempel och ett mycket engagerat arbete men vi har inte knutit ihop det på ett övergripande plan.

Olika svar beroende vem man frågar
Exakt hur dåligt eller bra det är i den svenska sjukvården beror på vem man frågar och var i sjukvården de jobbar. Rikskvinnocentrum i Uppsala, som är ett nationellt kunskapscentrum för mäns våld mot kvinnor, har skickat ut enkäter dels till politiker och tjänstemän i landstingen, dels till ledningarna för sjukhus och primärvård, och dels till ansvariga på akutmottagningarna.

Hälften av landstingen saknar vårdprogram för misshandlade och våldtagna kvinnor och de kvinnor som utsatts för våld och söker vård deltar, enligt Rikskvinnocentrum, i ett geografiskt lotteri.

Mer nyanserad bild
På landstingsnivå kan det alltså se riktigt dåligt ut, men granskar man de svar som kommer från sjukhusen och akutmottagningarna blir bilden lite mer nyanserad.

Region Skåne ligger i botten tillsammans med Halland och Dalarna vad gäller handlingsprogram på landstingsnivå, men nästan samtliga akutmottagningar i Skåne har svarat på enkäten och visar att det finns skriftliga rutiner för hur man skall ta omhand misshandlade och våldtagna kvinnor.

Stockholms läns landsting ligger i topp med handlingsplaner för våldsutsatta kvinnor, men på sjukhus- och akutmottagningsnivå i Stockholm har knappt hälften svarat på enkäten vilket innebär att bilden inte blir fullständig.

Säger inget om handlingsplaner
Rikskvinnocentrum påpekar att rapporten inte säger någonting om de handlingsplaner och skriftliga rutiner som hälften av landstingen har bara är papper i en pärm eller om det verkligen syns i vården.

Men enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Karin Christensson i Region Skåne är handlingsplaner viktiga dokument.

– Det viktiga är ju naturligtvis att de skapar förutsättningar för ett likvärdigt omhändertagande, men det är inte tillräckliga. Det viktiga är naturligtvis att omsätta dem i praktiken, säger hon.  

Jens Ericson Ekot i Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".