Lars Danielsson.

Klart med UD-tjänst för Lars Danielsson

Den förre statssekreteraren Lars Danielsson som var Göran Perssons närmaste man får ha kvar sin anställning på utrikesdepartementet. Det har utrikesminister Carl Bildt bestämt efter ett par månaders tvekan och beskedet gavs på fredagen i en förhandling mellan facket och utrikesdepartementet.

Den förre statssekreteraren Lars Danielsson fick på fredagen beskedet att han får behålla sin tjänst på utrikesdepartementet UD.

Var tjänstledig från UD
Danielsson har varit tjänstledig från UD för att vara statssekreterare åt den förre statsministern Göran Persson. Sedan den socialdemokratiska regeringen avgick har Danielsson inte fått något besked.

Utrikesminister Carl Bildt har inte fattat de beslut som behövs och har ifrågasatt Lars Danielsson. Bildt har också anklagat Danielsson för att ljuga om sin hantering av flodvågskatastrofen.

Samma villkor som Söder och Dahlgren
De andra två socialdemokratiska statssekreterarna Annika Söder och Hans Dahlgren har tidigare fått tillbaka sina tjänster på UD med en månadslön på 63 500 kronor. Lars Danielsson får samma villkor och kommer att vara ambassadör under ledning av utrikesdepartementets expeditionschef.

I nästa vecka ska expeditionschefen diskutera vilka uppdrag Danielsson eventuellt kan få.

Lars Danielsson vill själv inte kommentera beslutet.

Utrikesminister Carl Bildt sade på fredagen att han fortfarande ifrågasätter om Lars Danielsson är lämplig som ambassadör.

– Det faktum att man har varit utsatt för rätt förödande unik kritik av riksdagens justitieombudsman att de facto ljuga för riksdagen, är inte något som är meriterande för en ambassadörstillsättning.

Men det betyder ändå att om Danielsson blir kvar så måste du väl ändå ge honom meningsfulla arbetsuppgifter, eller hur ser du på det?

– Jag har inga ytterligare kommentarer i denna fråga, säger utrikesminister Carl Bildt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".