"Negativa handelseffekter för den som står utanför EMU"

Svenska företag skulle ha haft en större utrikeshandel och en större konkurrenskraft i euroområdet om Sverige hade varit med i valutasamarbetet redan från starten. Det skriver Harry Flam, professor i internationell ekonomi i en rapport som han lade fram på fredagen tillsammans med Håkan Nordström på Kommerskollegium.

– Hade vi gått med 1999, då hade vår handel varit ungefär tio till tretton procent högre än vad den är idag. Tio till tretton procent av handeln är i kronor räknat ganska mycket, det rör sig om ett par hundra miljarder kronor.

Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, har tillsammans med Håkan Nordström på Kommerskollegium granskat Sveriges handelsstatistik sedan 1999 och hur svenska företags handel påverkats av att vi inte gick med i valutaunionen när den startade.

Import och export kunde vara högre
Exporten till euroländerna är i dagsläget knappt 40 procent och importen knappt 50 procent men kunde alltså vara ännu högre enligt Harry Flam.

Han säger att de negativa handelseffekterna av att vi inte har euro som valuta är större än vad euroutredningen som gjordes för tio år sedan visste. Det kan leda till att svenska företag får en sämre konkurrenskraft i handeln med länder som har euro som valuta.

– Då är skillnaden den att om det svenska företaget begär att man ska få fakturera i kronor så ska köparen ta hänsyn till den risk man har när man handlar med ett svenskt företag. Är det så att köparen kräver att få betala i euro, så är det det svenska företaget som får den risken istället, säger Harry Flam.

Behandlar endast effekter för svenska företag
– Det finns en skillnad när ett svenskt företag handlar med ett företag i euroområdet, i förhållande till konkurrenter som befinner sig i euroområdet, säger han.

Harry Flam betonar att rapporten endast behandlar handelseffekterna för svenska företag och att det inte gjorts en sammanvägd bedömning av vad Sveriges deltagande i valutaunionen skulle innebära.

– Skulle vi vara med i eurosamarbetet, skulle vi till exempel ha en annan penningpolitik och vi vet inte vad resultatet av det är, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".