Advokater inkopplade mot Obol

Turerna kring den uppmärksammade sponsorn inom svensk elitidrott, Obol Investment, fortsätter. Ett stort kanadensiskt finansföretag har nu kopplat in svenska advokater eftersom man anser sig blivit utnyttjade av Obol i deras marknadsförening.

Tidigare i veckan kunde P1-programmet Kaliber avslöja att en stor del av de företag och fonder som Obol Investment sade sig bestå av bara finns på pappret och inte som riktiga registrerade bolag.

Ett av Kanadas största förvaltningsföretag av värdepapper och fonder, Dundee Securities beskrevs också av Obol Investments talesperson Bo Johansson som en nära samarbetspartner där Obol också fanns med som delägare.

Har koplpat in advokat
Men nu har Dundee kopplat in advokat, man kräver att Obol investment tar bort Dundees namn ur det företagsträd som presenteras på Obols hemsida. Annars kan det bli fråga om rättsliga åtgärder.

Advokaten Jürgen Conzén företräder Dundee.

– Dundee vill ju inte bli förknippat med Obol, och man känner sig utpekade eftersom uppgifter har förkommit i olika pressreleaser och på Obols hemsida. Det har man reagerat mot och därför vill man komma i kontakt med företrädare för Obol, säger han.

Upplägget som Obol under en tid framgångsrikt sålt in till bland andra Plannja Basket och Luleå hockey har gått ut på att mot sponsringspengar få tillgång till klubbarnas nätverk och där hitta intresserade investerare till deras fond, men var eller om fonden finns är oklart.

Invensterade miljoner
LKAB investerade tidigare flera tiotals miljoner kronor i fonden, men tog tillbaka investeringen för ett halvår sedan, enligt uppgifter till Ekot. Eftersom Obol trots upprepade påstötningar aldrig kunde presentera varken vad fonden bestod av, var den fanns eller hur värmeutvecklingen såg ut.

LKAB fick tillbaka sina pengar och även en avkastning på de insatta pengarna. Klubbarna som haft avtal med Obol vittnar också om att sponsorpengarna, ofta en miljon kronor om året, betalts in enligt avtalet.

Obol meddelar nu att man avslutat förvaltningsverksamheten och ska betala tillbaka alla pengarna till investerarna.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".