Dåligt väder stoppade uppskjutningen.

Nytt startförsök av Discovery på söndag

Klockan 03.36 svensk tid på fredagsmorgonen stoppade markkontrollen nedräkningen för rymdfärjan Discovery bara fem minuter innan den skulle skjutas upp. Anledningen var att låga moln skulle kunna äventyra en nödlandning.

Nästa försök görs natten mot söndag svensk tid men ovädret gör att det kan ta ytterligare några dagar innan den förste svenske astonauten Christer Fuglesang får komma ut i rymden.

”Så här är det ofta”
”Om man jobbar i rymdbranchen vet man att så här är det ofta”, skriver Christer Fuglesang om nattens inställda uppsjutning av rymdfärjan Discovery i ett textmeddelande via den svenska Rymdstyrelsen.

”Jag tittade i mina anteckningar, jag blev aldrig ens pirrig, kanske därför att jag hela tiden var tveksam till att vi skulle komma iväg på grund av vädret,” skriver Fuglesang som nu tillsammans med den övriga besättningen fortsätter sin karantän.

Just nu råder på Nasa-slang ”scrub”. Man skurar och gör i ordning för ett nytt uppskjutningsförsök klockan 02.47 natten till söndag svensk tid. Mest besvikna är de svenska ministrar som gärna ville sola sig i rymdglansen men nu åker hem för att dansa på Nobelfesten istället.

Christer Fuglesangs många vänner och släktingar som åkt hit oroar sig också för att de inte ska hinna se den spektakulära nattuppskjutningen av Discovery. De enda som verkar nöjda är motellägarna och souvenirförsäljarna.

Dystra väderutsikter
Väderutsikterna för natten mot söndag är dystra och just nu blåser det rejält och de mörka molnen hopar sig här över rymdfärjan som fortfarande ryker eftersom ingenjörerna hela tiden pumpar in nytt flytande syre och kväve för att hålla Discovery startberedd.

– Vädret i Florida kan ändra sig snabbt och eftersom det inte är några tekniska problem så kommer vi upp även om det kan ta några dygn till, säger en luttrad rymdingenjör till Ekot.

Thomas Nordegren,
Kennedy Space Center, Florida
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".