SSU vill ha Jämtin eller Sahlin

Socialdemokratiska ungdomsförbundet vill se Carin Jämtin eller Mona Sahlin som ny partiledare efter Göran Persson. Det beslutade SSU:s förbundsstyrelse på fredagen, berättar förbundssekreterare Mattias Vepsä.

– Jag tror att de två kandidaterna på ett bra sätt kan visa på ett tydligt alternativ, en samhällskritik och formulera hur man bryter utanförskapet och skaffar nya jobb, säger han.

Det är i mitten av mars som socialdemokraterna på en extrakongress kommer att välja ny efterträdare till Göran Persson.

Av de socialdemokratiska partidistrikt som bestämt sig för en kandidat så vill de flesta se EU-kommissionären Margot Wallström som ny partiledare men även Carin Jämtin som är oppositionsborgarråd i Stockholm får stöd från flera håll.

Det har förts fram starka önskemål från socialdemokrater att det bör vara en kvinna som tar över partiledarskapet och det tycker också SSU.

– Det är av rättviseskäl och av politiska skäl. Vi står för en politik där vi tycker att kvinnor ska ta plats och där vi vill utjämna skillnader i samhället. Det är dags att partiet leds av en kvinna, säger Mattias Vepsä.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".