Indragen svenskkurs ger färre läkare

Regeringens arbetsmarknadspolitik kan göra att det tar mycket längre tid för läkare som kommer från länder utanför Europa att få svensk legitimation. Arbetsförmedlingen har dragit in de speciella svenskkurserna för vårdutbildade, eftersom man säger sig sakna pengar. Det rapporterar tidningen Dagens Möjligheter.

– Det tar väldigt mycket längre tid att få sin legitimation. Det kan bli en skillnad på et par år, där man låser kursdeltagarna till Komvux, säger Merja Markula, som jobbar på arbetsförmedlingen för invandrade akademiker i Stockholm.

Det som arbetsförmedlingen säger att man inte längre har råd med, är en specialkurs i svenska för akademiker utanför Europa, som redan har en vårdutbildning.

Redan vårdutbildade
Det rör sig exempelvis om tandläkare, sjuksköterskor och läkare.

Specialkursen är på nio månader. När inte den finns att tillgå, finns alternativet att läsa svenska på till exempel Komvux kvar.

Men, enligt Merja Markula tar det avsevärt längre tid, eftersom kurserna är allmänna och inte specialanpassade för arbete inom vården.

Dessutom måste man vänta på nya kurser efter att man är klar med ett moment. Tiden tills man fått en svensk legitimation kan därmed förlängas med flera år.

Nya arrangörer
Nu hoppas Merka Markula att andra instanser, exempelvis landstingen eller kommunerna, kan ta över och betala för utbildningen i framtiden, men hon tycker också att planeringen för vem som ska betala för utbildningen redan borde ha varit klar.

– Man kanske borde ha börjat planera för det redan i höstas, när man visste att regeringen skulle ge mindre i anslag. Man skulle ha satt igång en planering och funderat ut vilka det är som ska ordna svenskkurserna då. Det finns säkert flera alternativ. Länsstyrelsen har diskuterat frågan tillsammans med en rad kommuner, men det tar säkert ett halvår innan den kan komma igång. Personalen hinner glömma en hel del och det blir en temposänkning i deras studier, säger Merja Markula på Arbetsförmedlingen för invandrade akademiker.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".