S-distrikt postiva till vice ordförande

I allt fler socialdemokratiska partidistrikt pågår en diskussion om att partiet nu behöver en vice ordförande. Socialdemokraterna har aldrig haft någon vice vid sidan av partiordföranden men många som Ekot talat med tror att det vore en bra avlastning för den som ska efterträda Göran Persson.

– Jag tror att vi skulle behöva en ny organisation där vi har en vice ordförande och kanske till och med en andra vice ordförande. Jag tror att det är betydelsefullt i det läge som vi befinner oss i, att kunna ha arbetsvillkor som möjliggör att kunna vara både mamma och pappa och kunna ha ett liv vid sidan av, säger Hans Hoff, ordförande för socialdemokraterna i Halland.

– Det ställer oerhört höga krav i dag att vara partiordföranden i det socialdemokratiska partiet.

Det finns en partisekretare i dag, räcker inte det?

– Jag tror att vi skulle behöva ytterligare ett par ansikten till som är partiets främsta företrädare.

Även i Jämtland funderar medlemmarna på att partiet behöver en vice ordförande. Berit Andnor är distriktsordförande och menar att det skulle kunna underlätta för partiledaren.

– Det är oerhört tungt, tufft och utsatt i dag. Vi lever i en tid där kraven på uttalanden, närhet och tillgänglighet är oerhört stora och det gör att det nästa är en omänsklig uppgift, säger hon.

Delat ledarskap uteslutet
En del ledande socialdemokrater som Ekot talat med tror att partiet nu kan få en vice ordförande. Men helt delat ledarskap som i miljöpartiet är fullständigt uteslutet.

Men en del vill inte ha en vice ordförande. Skånedistriktet där Morgan Johansson är vice ordförande befarar för att det skulle leda till otydlig ledning och kanske motsättningar. Men viktigast är jämställdhetsfrågan.

– Vårt parti har funnits i nästan 120 år, och nu står vi för en gångs skull i begrepp att välja en kvinna som partiordförande, och att då lyfta diskussionen med att förse den här partiledaren med en vice ordförande som någon slags överrock känns väldigt, väldigt konstigt. Det skulle vara som att den nya partiledaren inte skulle få hela ledarskapet, utan bara halva ledarskapet och tycker jag sänder helt fel signaler, säger Morgon Johansson.

Lämnar förslag
Socialdemokratiska medlemmar och föreningar lämnar just nu förslag till distriktsstyrelserna om vem som ska efterträda Göran Persson. I majoriteten av de distrikt Ekot talat med finns ett stöd för Margot Wallström.

Samtidigt verkar Carin Jämtin rycka fram och kanske leder hon nu före Mona Sahlin i kampen om andraplatsen, enligt Ekots källor.

Gotland är ett distrikt där Wallström har starkt stöd.

– Jag tror att hon har en personlighet som tilltalar väldigt många. Vad jag förstår har hon ett modernt ledarskap där det är naturligt att dela med sig av uppgifterna, säger ordförande Åke Svensson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".