Tredje från höger Tikhonov, Tretyak längst till vänster, andra från vänster Larionov, fjärde från höger Fetisov och längst till höger Makarov.

15 år sedan Sovjetunionen föll

15 år efter Sovjetunionens upplösning flödar nostalgin kring det sovjetiska men även om en majoritet av ryssarna säger sig sakna Sovjetunionen vill ändå bara en minoritet vrida tiden tillbaka. De flesta anser att det vore helt omöjligt även om det i väst talas om en återgång till ett sovjetiskt system.

– Varje imperium måste ta slut. Här också, kanske det kunde ha gjorts på ett mjukare sätt, säger Boris Grigorivitsj, chef på ett stort vetenskapligt institut.

Han låter som ett eko av en av dem som skrev under dödsdomen för Sovjetunionen, den förre presidenten Boris Jeltsin, som i veckan kommenterade årsdagen.

Opinionsundersökningar visar tydligt att en majoritet av ryssarna beklagar Sovjetunionens fall men paradoxalt nog inte önskar sig tillbaks till den tiden. Kanske för att de precis som Boris Grigorivitsj ändå vunnit mer än de förlorat på upplösningen av Sovjetunionen.

– Det är inte en helt lätt fråga men för mig har det blivit bättre. Visserligen kunde jag som vetenskapsman resa rätt fritt i världen redan då men idag kan alla det åka ut i världen, säger Boris.

Han är en av många som kommit till Röda Torget för att se om de kan hyra skridskor och åka på den konstfrusna banan som det stora varuhuset Gum satt upp.

– Det är bra att det i centrum av Moskva på Röda torget inte bara är parader och politik utan något för ungdomen, säger Elena Judina, som också tänker åka på torget när isbanan öppnar.

Börjar med hockey
Först ska några minnesvärda sovjetiska puckar slås i riktning mot Leninmaosoleet. För på rinken kommer senare under lördagen Sovjettidens främsta ishockeyspelare att glida in och göra upp i veteranmatch med gelikar från både Sverige och Kanada.

Stjärnspelarna från 1980-talet: Fetisov, Larionov, Kasatonov, Krutov, Makarov och tränaren Tichonov möter bland andra Mats Näslund, Thomas Sandström, Jarri Kurri och Paul Coffey.

Byggboom i Moskva
Runt torget bullrar byggkranar, dunkar dieselaggregat, svetslågor väser och hela omgivningen är som på många håll i Ryssland stora byggarbetsplatser.

Sovjettidens brödköer och matbrist har bytts mot betong och glasbrist: leverantörerna hinner inte tillverka lika fort som efterfrågan.

Bolsjojteatern renoveras och det gamla anrika Hotell Moskva vid Manegetorget byggs upp helt på nytt. Allt en bild av ekonomisk framgång men baksidan syns också

Hård omställning för kvinnor
Tiggare och gamla som tvingas sälja struntsaker för att klara sig.

– Omställningen var svår, medger 40-åriga Elena Judina, som kollar priserna för att åka skridskor på torget.

– Jag hade hög teknisk utbildning, som bara förlorades, för kvinnor som mig i medelåldern var perestrojkan väldigt svår. Vi förlorade allt och fick börja om från början. Men kanske kvinnor klarade omställningen bättre många män känner sig fortfarande som förlorare, säger hon som idag har jobb som revisor.

Hennes 19-åriga dotter Maria kopplar före mamma vad det var som hände för 15 år sedan, när Elena inte minns.

15 år sedan vad hände då, funderar Elena men Maria säger att det var Sovjetunionen som upplöstes, säger hon. Det hon minns bäst var att det kom nytt godis som hon inte provat förut. Mängder att välja på, det kanske inte alltid är av godo.

– Det är inte bara dyrt utan det finns så mycket att välja på och det är inte alltid lätt att välja och då kanske det var bättre att slippa välja, säger hon som studerar genetik på universitet och ser ljust på sina framtidsutsikter.

Vurm för det sovjetiska trots allt
Kommers, neon och byggboom men historien är ständigt närvarande.

I en typisk sovjetisk lokal samlas några av Sovjetunionens profiler idag, bland dem den siste presidenten perestrojkans Michail Gorbatjov, Moskvaledaren Jurij Lusjkov.

De ska hylla en marxist som skulle fyllt 150 år idag och tala om marxismens plats i dagens Ryssland.

Vurmen för det sovjetiska lever kvar. President Vladimir Putin själv har beklagat upplösningen och han anklagas inte sällan för att försöka vrida klockan tillbaka, till kontroll via säkerhetstjänsten, brister i yttrandefrihet, censurerade medier och ett system fläckat av korrupta byråkrater, som har mer makt än de folkvalda.

Det tar en generation att ändra på det menar Elena och Maria, som tror på framtiden.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".