Hugo Chávez och Lula da Silva.

Sydamerikanskt toppmöte i Bolivia

Det andra toppmötet med Sydamerikas presidenter pågår i Cochabamba i Bolivia med president Evo Morales som värd. EU:s toppmöten är förebilden. Alla presidenter utom två har lovat att delta. Det är ett stort evenemang för Evo Morales, samtidigt har han stora politiska problem på hemmaplan.

Initiativet till Den sydamerikanska sammanslutningen av nationer, som toppmötet formellt heter, togs av Brasiliens Lula da Silva för två år sedan. Syftet var att skynda på integrationen mellan de olika block som redan finns på kontinenten.

Det första mötet hölls i Peru och EU hölls då upp som den stora förebilden.

Inte mycket har skett
Men hittills har det varit skralt med konkreta resultat. Ett av de få är att sydamerikaner inte längre behöver använda pass i lika stor utsträckning som förr när de korsar nationsgränserna.

Men de två stora handelsblocken, Mercosur och Den andinska gemenskapen, har dragits med starka interna motsättningar och något påtagligt närmande mellan de två har knappast skett.

Energi i fokus nu
Det centrala temat under det här mötet är energifrågan.

Bolivia vill, efter sin framgångsrika nationalisering av sina stora gastillgångar, bli erkänd som hjärtat i regionens energiproduktion.

Venezuelas Hugo Chavez vill att hans projekt med Gasledning syd som ska binda samman Venezuela, Brasilien och Argentina, ska bli en axel i kontinentens integrationsprocess.

Inrikespolitik kan prägla mötet
Men det finns en risk för att det blir de interna politiska motsättningarna i Bolivia som sätter mest färg på mötet.

Över 800 politiska ledare, bland annat flera guvernörer och nästan alla oppositionens parlamentsledamöter, befinner sig i hungerstrejk i protest mot vad de kallar Evo Morales antidemokratiska hållning.

Trots försök till förhandlingar har situationen bara polariserats och har de senaste dagarna också rymt en hel del våld.

Lula da Silva sa vid sin ankomst till Cochabamba att ”vi har alla interna problem men det är sånt som var och en måste reda ut på egen hand”.

Men oppositionen i Bolivia kommer att göra vad den kan för att försöka förmå de besökande presidenterna att visa sympati för deras kamp och Evo Morales, å sin sida, förväntar sig förmodligen en klar markering av stöd till honom.

Regeringen ordnar alternativa mötet också
Vanligt på den här typen av toppmöten är ju annars att det organiseras alternativa möten med allehanda sociala rörelser.

Men i Cochabamba är det regeringen som organiserar det alternativa mötet som en del av mobiliseringen mot oppositionen också det ett uttryck för att toppmötet löper risk att bli en bricka i den interna bolivianska konflikten.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".