Telia undersöker om hackers varit inne på HSB:s nät i Malmö

Efter att säkerhetsbrister avslöjats för tusentals bredbandskunder i HSB:s nät i Malmö, undersöker nu Telia om blottan kan ha utnyttjats av hackers.

– Vi vill säkerställa att vi inte blottat oss mot avancerade hackers. Vi fortsätter gå igenom nätet, säger Ove Alm, som är nätchef hos Telia Sonera.

I onsdags upptäckte en av Telias kunder som också arbetar med datasäkerhet, att han kunde se datatrafik från flera tusen andra abonnenter anslutna till samma datanät som han själv inom HSB i Malmö.

Telia avfärdade först uppgifterna men satte igår igång med att undersöka felet.

– Om man hade speciell programvara och kompetens för att hantera det, kunde man ta del av lite trafik och vilka IP-nummer de andra hade, säger Ove Alm.

Ska det behöva ta så lång tid innan man gör något åt ett sådant fel?

– Så fort vi fick veta vad det var för fel det var så åtgärdade vi det, säger Ove Alm.

Idag uppger Telia att säkerhetshålet täppts till, också för avancerade hackers men enligt uppgift till Ekot går det fortfarande att följa hur andra abonnenter surfar.

Om det skulle vara så att någon lidit skada på grund av brister i Telias bredbandsnät, så får kunderna rikta sina anspråk mot Telia, säger en talesman för HSB Malmö, som inte vill kommentera vidare till Ekot.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".