Borgerlig kritik mot Bildts uttalande om terrorlistad

Det nya fallet med en svensk medborgare som har satts upp på FN:s terrorlista väcker debatt. Flera borgerliga politiker kritiserar nu regeringens agerande.

– Man kan ju kräva att de ska få en rättslig prövning. Vi har haft en diskussion om CIA-flygningar, om Guantánamo och rättsstatens principer är i gungning i västvärlden. Därför är det Sveriges skyldighet att ha en klar röst, säger Birgitta Olsson, folkpartiet.

Den svenska regeringen fick information redan i september om att ännu en svensk är på väg att hamna på terrorlistan. Men enligt utrikesminister hade den svenska regeringen inga invändningar mot USA:s planer på att sätta upp en 41-årig svensk medborgare på listan.

– Det är ett beslut som fattas av säkerhetsrådet, det handlar om anknytning till al-Qaida, vi har inte motsatt oss det. Vi har en folkrättslig förpliktelse när det gäller kampen mot terrorismen, sa Carl Bildt.

Räcker inte enligt Olsson
Birgitta Olsson är inte nöjd med utrikesministerns uttalande.

– Jag tycker inte fler svenskar ska sättas upp på den här listan utan någon form av rättslig prövning. Där tycker jag Carl Bildt varit alldeles för flat. Man ska bekämpa terrorismen hårt men man får inte tumma på rättsstatens principer, säger Birgitta Olsson.

Skriftlig fråga i ämnet
Uttalandet från Carl Bildt kritiseras också av centerns rättspolitiske talesman Johan Linander.

Han har ställt en skriftlig fråga i riksdagen till utrikesminister Carl Bildt där han kräver tydligare besked från regeringen om rättsäkerheten i FN:s sanktionssystem.

– Jag tycker Carl Bildt borde ta upp frågan i FN och EU, att det måste ändras så att de terrorlistade måste kunna få en rättslig prövning. Det är en grundläggande rättighet enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter, säger han.

– Jag tycker att Carl Bildt borde ha uttryckt det som att ”vi kan inte ha några invändningar mot att de är terrorlistade eftersom vi måste uppfylla och godkänna den här terrorlistningen men vi tycker inte systemet är bra”, det tycker jag Carl Bildt borde framföra, säger Johan Linander.

Rättssäkerheten har blivit bättre
2001 hamnade tre svenska medborgare med somaliskt ursprung på samma terrorlista. De är alla avförda från listan i dag.

Rättsäkerheten har förstärkts genom åren i FN:s sanktionssystem. Sverige är ett av de länder som drivit på för att stärka rättsäkerheten för sanktionsdrabbade privatpersoner.

I dag finns krav på bättre motivering från en stat som vill ha upp en medborgare på FN:s terrorlista. Det finns humanitära undantag från frysningen av tillgångar: personen ska tillåtas ha pengar till mat och hyra exempelvis.

Det finns också en procedur för hur en listad ska bära sig åt för att bli avlistad.

Men grundproblemet kvarstår: Det finns inga möjligheter till en rättslig prövning av de anklagelser som ligger till grund för att en person förs upp på terrorlistan.

– Det huvudsakliga problemet är att man blir utsatta för rättsmedel som inte kan prövas i domstol, säger Johan Linanader.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".