Rymdyra även i Indien

Rymdfärjan Discoverys uppskjutna avskjutning väcker intresse också i Indien, eftersom en av astronauterna ombord har indiska rötter.

Indisk tv och tidningar rapporterar med stolthet om Sunita Williams. Hennes släktförgreningar i Indien utforskas i detalj. Själv är hon född i USA men hennes pappa utvandrade en gång från Indien.

Nu intervjuas hennes släktingar hemma i Ahmedabad i delstaten Gujarat. En berättar att Sunita Williams kommer att ha med sig ut i rymden ett exemplar av Bhagvad Gita, den heliga hinduiska skriften. En annan berättar att Sunita har som hjälte den indiske frihetskämpen Mohandas Gandhi och en tredje säger att Sunita bär ett litet stycke Indien inom sig.

Det är andra gången en kvinnlig astronaut med indiska rötterskickas ut i rymden. Men förra resan för några år sedan slutade i tragedi, när Columbia-farkosten förolyckades och astronauten Kalpana Chawla var en av dem som dog.

Kommer Discovery äntligen i väg blir Sunita Williams Indiens tredje astronaut, den förste var Rakesh Sharma som åkte med en sovjetisk rymdfarkost på 80-talet.

Christer Fuglesangs indisk-amerikanska kollega Sunita Williams är från början helikopterpilot i amerikanska marinen. Hon började sin astronaututbildning 1998.

Också Indien har ambitiösa rymdplaner. Samtidigt som hundratals miljoner indier lever  på svältgränsen planerar landet att skicka ut en astronaut i rymden senast 2014. Redan om två år planerar Indien att skicka en obemannad farkost runt månen.

Nils Horner, Katmandu
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".