Ovanligt med avhoppade på besöksvisum

Det är svårare att få besöksvisum till Sverige för den som kommer från ett krisdrabbat område, som Irak. Anledningen är risken att de inte lämnar Sverige när visumet går ut. Men det är ovanligt visar P1 Kalibers granskning. 

En av de saker som avgör om en person ska få besöksvisum till Sverige, är om det finns risk för att personen ska hoppa av i Sverige, för att stanna här permanent.

För att undvika att det sker är kraven på visum högre för personer som kommer från krisdrabbade länder, exempelvis Libanon och Irak. Men sådana här avhopp är väldigt ovanliga, visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Bara en halv procent av alla som fick besöksvisum förra året stannade kvar i Sverige när visumperioden löpte ut. I år är siffran ännu lägre, drygt en tredjedels procent.

Det är med hänvisning till avhoppsrisken som Migrationsverket konsekvent höjer kraven för besöksvisum när förhållandena i ett land försämras. Ett exempel var under kriget i Libanon i somras. Ett annat är just nu i Irak.

Men de som hoppar av efter att ha fått visum är få, även från länder i kris, det visar Kalibers undersökning. När det gäller det krigsdrabbade Irak, till exempel så var det bara sex irakiska medborgare, under en procent, som hoppade av från besöksviseringar förra året. I år är siffran drygt 4 procent.

Men migrationsminister Tobias Billström ser ingen anledning att ändra praxis.

– Jag tycker det nuvarande systemet har en hel del fördelar, säger han.

Men det är bara en halv procent som missbrukar sitt besöksvisum?

– Men vi vet inte hur det skulle sett ut om vi ändrade systemet, säger Tobias Billström.

Lars Truedson
lars.truedson@sr.se

Martin Wicklin
martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".