Bianca Jagger i demonstration mot våldtäkterna i Darfur.

Demonstrationer mot våldtäkter i Darfur

Våldtäkterna och dödandet måste få ett slut i Darfur i västra Sudan, det kräver framförallt kvinnor, som under söndagen kommer att demonstrera i 40 länder runtom i världen mot Sudan som vägrar släppa in en FN-styrka i landet för att stoppa våldtäkterna.

Hela den gångna veckan har bilar, fullastade med arabiska milismän, stormat in i Darfurs största stad, El-Fasher.

Varje dag har de lämnat döda civila bakom sig. Nu finns det knappt någon hjälporganisation kvar, alla har tvingats ge upp sina hjälpförsök.

I tre års tid har mellan 200 000 och 400 000 människor dödats i Darfur och närmare tre miljoner drivits på flykt, utan att omvärlden kunnat ingripa.

”Aldrig mer” klingar falskt enligt Annan
Det är ett globalt misslyckande, att bara låta skräcken fortgå i Darfur, förklarade Kofi Annan, FN:s generalsekreterare. Trots världens försäkringar efter Kosovo, Rwanda och Kambodja, att säga ”aldrig mer” klingar falskt och tomt nu.

Kofi Annan talade inför Mänskliga rättighetsdagen, som är idag och hans förtvivlan kommer att eka i 40 länder under söndagen.

En grupp världsledande kvinnor, såsom USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright, Nelson Mandelas hustru Graca Machel, den palestinska politikern Hannan Ashrawi, Irlands förra president Mary Robinson och Frankrikes tidigare premiärminister Edith Cresson, har gemensamt skrivit under ett brev, där de kräver en omedelbar världsinsats i Darfur.

Hemska berättelser
På söndagen kommer våldtäktslarm och visselpipor att ljuda utanför Sudans ambassader runtom i världen och också höras vittnesberättelser från kvinnor i Darfur.

Som från en lärare i en flickskola, där den arabiska milisen och regeringssoldater anföll skolan och våldtog eleverna som var mellan 8 och 13 år. Hur läraren som protesterade, blev gripen, misshandlad och våldtagen av regeringssoldater.

– Vi ska lära dig vad våldtäkt är, förklarade de och slog och gruppvåldtog kvinnan, natt efter natt.

Sudans regering har ilsket protesterat mot alla anklagelser och anser att bara 9 000 har dött i Darfur, resten är ett påhitt och en komplott från omvärlden och FN och lidandet bland flyktingar är överdrifter från hjälporganisationer.

Alla försök att få in en FN-styrka, ska ses som att västvärlden är ute efter att åter-kolonialisera Sudan.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".