Kvinnors makt bra för barnen

Jämställdhet är inte bara bra för kvinnor utan också för deras barn. Det är slutsatsen i Unicefs, FN:s barnfonds, årliga rapport om läget för barn i världen.

Enligt rapporten så finns det ett starkt samband mellan jämställdhet och barns hälsa och utveckling.

Lotta Sylwander är chef för Unicefs verksamhet i Zambia.

– När kvinnor får en starkare ställning och mer att säga till om så mår barnen bättre, säger hon.

Miljontals flickor och kvinnor lever inte jämställt. Enligt Unicef så har kvinnor i 20 av 30 utvecklingsländer lågt inflytande över beslut i hemmet, när det gäller hushållsekonomin, sin egen hälsa och fritid. 

Unicef vill stärka kvinnor
Unicef anser nu att kvinnors rättigheter måste stärkas inom hemmet, arbetsplatsen och politiken om också barnen ska få bättre hälsa.

Enligt Unicefs rapport är chansen större att barn, särskilt flickor, går i skolan om kvinnan får mer att säga till om i hemmet.

Till exempel så är det betydligt vanligare att flickor med outbildade mödrar inte går ut grundskolan. Utbildning leder till bättre hälsa, för kvinnorna och även deras barn, enligt Unicefs rapport. 

Mer mat till barnen när kvinna bestämmer
Om kvinnorna får bestämma över hushållsekonomin, så får barnen mer mat. I södra Asien som Unicef har granskat visade sig att i mer jämställda familjer så var det inte lika vanligt med undernärda barn.  

Unicef har också sett att kvinnors medverkan i särskilt lokal politik kan ha en direkt påverkan på fördelning av resurser till barnens del.

Unicef ändrar sitt arbete
Lotta Sylwander är chef för Unicef i Zambia och hon säger Unicefs rapport kommer att påverka deras arbete framöver.

– Det betyder att man ifrån Unicefs sida inte bara ska fokusera på barn utan också på kvinnors ställning eftersom det kommer påverka barnens situation både direkt och indirekt, säger hon.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".