Hamas förkastar Abbas plan på nyval

Den palestinska politiska krisen växer. Efter månader av förhandlingar för att försöka enas om en samlingsregering, har president Mahmoud Abbas beslutat sig för att utlysa nyval. Men islamistiska Hamas förkastar planerna och menar att de är ett hån mot folket.

– Jag har inget annat val, sa president Mahmoud Abbas om sitt beslut att utlysa nyval, efter att förhandlingarna med Hamas på nytt strandat.

Hamas kallade planerna en kupp och premiärminister Ismail Haniye, som befinner sig i Teheran på sin första officiella utlandsresa, sa att beslutet var ett hån mot det palestinska folket, mindre än ett år efter det förra valet.

Problem sedan valen
Sedan Hamas vann parlamentsvalen i januari i år, har det rått skarpa motsättningar mellan parlamentet och presidenten, Mahmoud Abbas, som tillhör Fatah.

En central fråga är Hamas vägran att erkänna Israel, vilket lett till en internationell bojkott som lamslagit det palestinska samhället och allvarligt påverkat Hamas möjligheter att bevisa att de är bättre på att styra än Fatah.

Men trots betydande svårigheter, har Hamas envist stått fast vid sin vägran att erkänna Israel. Hamas hävdar att Israel aldrig erkänt palestiniernas rätt att existera.

Krisen påverkar
Premiärminister Ismail Haniye sa vid ett tillfälle att det palestinska folket är berett att äta sand och salt men den ekonomiska krisen har lett till ett både upplopp, strejker och protester mot uteblivna löner.

Hamas har inte lyckats komma överens med Fatah om en samlingsregering. Många bedömare hade hoppats att en samlingsregering skulle bana väg för ett indirekt erkännande av Israel, som skulle tillfredsställa världssamfundet samtidigt som Hamas skulle slippa tappa ansiktet.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".