Fp:s etikkommission: Oaktsamt förfarande med sanningen

Folkpartiets ledning får allvarlig intern kritik för sitt sätt att sköta informationen om folkpartisten Per Jodenius dataintrång mot socialdemokraterna.

Den interna etikkommission som har gått igenom händelserna påpekar att det dröjde två dygn innan partiledaren Lars Leijonborg talade om att dåvarande partisekreteraren Johan Jacobsson hade känt till den olovliga inloggningen sedan i mars.

Kommissionen kallar det för ett oaktsamt förfarande med sanningen. Professor Stefan Einhorn är en av dem som har suttit i kommissionen.

– Vi menar att huvudproblemet inte är själva inloggningarna i sig utan sättet det hanterades efteråt. Till exempel borde Johan Jacobsson varit väldigt tydlig den 15 mars när han kontakade Per Jodenius om att inloggningarna skulle avslutas. Han borde då också tagit informationen till socialdemokraterna.

– En annan aspekt var ju den relativa förvirring som uppstod i början av september när detta kom till allmänhetens kännedom och man inte var helt tydlig, säger Stefan Einhorn.

Det är bitvis mycket skarpa formuleringar när folkpartiets egen etikkommission sammanfattar dataintrånget hos socialdemokraterna.

Efter samtal mellan Lars Leijonborg och dåvarande partisekreteraren Johan Jakobsson den 3 september, dröjde det nästan två dygn, innan det tillkännagavs att Jakobsson känt till de olovliga inloggningarna sedan i mars.

I samtal med etikkommissionen har Lars Leijonborg erkänt att man hoppades att Jakobssons tidiga kunskap om detta, inte skulle komma ut. Detta kallar kommissionen för ett ”oaktsamt förfarande med sanningen”.

När sedan etikkommissionen söker förklaringar till dataintrånget, pekar man på ett hierarkiskt ledarskap i partiet. Det råder en tystnadskultur och att det handlar om att inte yttra sig emot partiledningen.

Nu ska sådana här dataintrång inte upprepas. Partiledningen har redan sagt ja till kommissionens förslag att rusta upp etikmedvetandet. En permanent etikkommission ska tillsättas, lokala etikansvariga ska utses, liksom etikambassadörer.

Lars Leijonborg medger att partledningen får hård kritik i etikrapporten men menar att partiet har lärt sig något.

– Det som skedde var oacceptabelt, det ska inte hända igen. Nu ska vi använda de här lärdomarna för att gå vidare på ett bra sätt, säger han.

Du tänker sitta kvar?

– Ja, absolut, jag är väldigt inspirerad av att vi nu kommit in i regeringen, att jag har en viktig roll där och av att det interna stöd jag har, säger Lars Leijonborg.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".