Sparken på grund av sexmissbruk

Varje år får anställda sparken på grund av sexmissbruksproblem visar en granskning som Front i P3 har gjort. (Front i P3)

I en enkät svarar flera fackförbund att man har haft medlemmar som blivit uppsagda, trots att det kan handla om att den anställde behöver hjälp istället.

– Här har det varit fråga om porrsurfning. I en situation hade de varslat om uppsägning och i ett annat fall där man använt sig av det i en utpressningssituation, säger Maria Bryntesson som är jurist på Civilingenjörsförbundet.

Hade du någon fundering på om det kanske var en sjukdom?

– Ja, det liknar alkoholmissbruk, säger hon.

Skärmen ständig lockelse
En dataskärm på jobbet kan innebära stora problem för en sexmissbrukare. Man kan nästan jämföra det med en alkoholist som tvingas ha en flaska sprit framför sig på bordet varje dag på jobbet.

Idag har arbetsgivaren ett rehabiliteringsansvar för anställda med alkoholproblem, om det går ut över verksamheten eftersom att det ses som en sjukdom.

Fronts enkät visar att arbetsgivare säger upp istället för att hjälpa den anställde.

Av 18 fackförbund svarar hälften, att medlemmar sagts upp på grund av att man porrsurfat eller ringt sexsamtal på arbetstid.

Johan slutade självmant
Johan, som vi kallar honom, är sexmissbrukare, han slutade på sitt jobb innan det gick för långt.

– Jag flirtade med dem, raggade på dem och jag märkte signalerna att kvinnor blev irriterade. Jag mådde väldigt dåligt och själv valde att bli sjukskriven och sedan byta arbetssituation, säger han.

– Jag tycker att det är tragiskt att inte arbetsgivare ser att en sexmissbrukare faktiskt inte har ett val, säger han.

Maria Bryntesson på tror att skammen för sexmissbruket gör att inte facket inte alltid får veta när anställda får gå.

– Om man kan tänka sig att arbetsgivaren använder sig av missbruket i en utpressningsliknande situation kan man tänka sig att det är ett stort mörkertal, säger hon.

Lars-Peter Hielle, Front i P3
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".