Stress kan ge förstadier till diabetes

Långvarig stress påverkar också vältränade människor så att de kan bli tjocka om magen och få förstadier till diabetes. Det framgår i en doktorsavhandling som Uppsala-läkaren och näringsforskaren Stefan Brandt har gjort.

Han studerade en grupp havskappseglare och fann att de ersatte muskler med fett trots hårt fysiskt arbete och hälsosam mat.

– Det satte sig en liten kalaskula på magen med fett. Det var det första vi tittade på och sedan började vi titta på blodprover och upptäckte att de inte kunde hantera sitt blodsocker på ett korrekt sätt, säger han.

Följde seglare
I fem månader följde Stefan Brandt hälsan hos 16 män som deltog i ”Volvo Ocean Race”.

Trots extremt hårt fysiskt arbete ombord och trots att alla dessutom åt näringsriktig mat och tränade, så steg deras blodtryck, blodsocker och insulinvärden under tävlingens gång. Symtom som påminner om dem som kan förebåda diabetes Typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt Stefan Brandt är förklaringen den ihållande stress som seglingstävlingen innebar, som påverkade halten av stresshormonet kortison.

Stress i vardagen ger risk för diabetes
Brandt anser att inte bara havskappseglares kalaskulor utan också många andras, kan ha orsakats av ihållande stress.

– Det kan vara i arbetslivet, eller hämtning av barn på dagis och att försöka få ihop vardagen. Det kanske inte bara är att man inte motionerar tillräckligt eller äter dåligt utan att stressen bidrar till att man ökar i vikt och att det kommer på fel ställen och i slutänden kan leda till diabetes, säger Stefan Brandt.

Hur ska man då undvika att stressa sig till bukfetma?

– Man måste lägga in återhämtningsperioder. Man måste helt enkelt vila för då är kroppen bra på att ta ner stresshormonerna på en bra nivå, säger han.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".