Gatorna i Santiago fylldes av människor som antingen firade eller sörjde Pinochets död.

Blandade reaktioner efter Pinochets död

Fortfarande efter sin död är Augusto Pinochet en splittrande faktor i Chile. Knappt hade dödsbudet kommit i söndags förrän gatorna i Santiago fylldes av människor som antingen sörjde honom eller som firade hans död.

Bara ett par timmar efter beskedet om Augusto Pinochets död, så tillkännagav regeringens talesman beslutet att inte utlysa landssorg och inte hålla någon statsbegravning.

Istället får Pinochet en begravning som före detta militär befälhavare och enbart militära förläggningar kommer att flagga på halv stång.

Deltar inte i begravningsceremonin
President Michelle Bachelet kommer heller inte att delta i den officiella begravningsceremonin som ska hållas på militärhögskolan i Santiago på tisdag.

Regeringens enda representant då kommer att vara försvarsministern.

Ett besked som gjorde Pinochets anhängare ursinniga.

– Vi kräver officiell landssorg. Vi kräver statsbegravning, skanderade den gamle diktatorns anhängare som hade samlats i tusental utanför militärsjukhuset i Santiago och som i brist på andra, riktade sin ilska mot de journalister som var där.

Men där fanns också många som bara grät.

– Han var en stor man, suckar en kvinna kring 60 år, som ser ut som om hon förlorat sin egen son.

Många äldre kvinnor
Det var över huvud taget påtagligt många äldre kvinnor, från alla sociala skikt, som höll Pinochets fana högt den här dagen.

Men bara femton kvarter därifrån, i närheten av presidentpalatset La Moneda, hade Pinochets fiender samlats för att fira hans död.

Och där lät det annorlunda.

– En historisk händelse. Jag har väntat länge på det här, utropar en ung kvinna.

– Det enda som grämer mig är att han aldrig dömdes.

En del av Pinochets fiender öppnade till och med champagneflaskor, som ganska snart förvandlades till vapen och som kastades mot de poliser som fått order att kontrollera demonstranterna när de började bygga barrikader och sätta eld på bildäck mitt i Santiagos centrum.

Det hela slutade i kaos.

Ungdomar bland motståndarna
På samma sätt som äldre kvinnor dominerade bland Pinochets anhängare, så dominerade ungdomar som knappt ens var födda när Pinochet satt vid makten, bland hans motståndare.

Det fanns något av förutsägbar ritual över det hela.

Men det var också en illustration av hur djupt den känslomässiga splittringen i Chile fortfarande är när Pinochet kommer på tal.

En splittring som, märkligt nog, inte längre märks särskilt mycket inom politiken, för när det gäller den så har Pinochet varit död sedan länge.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".