Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ams: Långtidsarbetslösheten minskar

Publicerat måndag 11 december 2006 kl 12.00

Arbetslösheten blir allt lägre. I november var den öppna arbetslösheten 3,7 procent, vilket är över en procentenhet lägre än för ett år sedan. Den goda konjunkturen gör att även många som varit arbetslösa länge nu får jobb, säger Ams generaldirektör Bo Bylund.

– Det beror i grunden på att vi har en stark arbetsmarknad och ökad efterfrågan på arbetskraft. Vi ser att de lediga jobben fortsätter att ligga på en hög nivå och det håller i sig. De som står lite längre från arbetsmarknaden kan också konkurrera om jobben.

Flera siffror i Ams statistik talar för att även de som varit utanför arbetsmarknaden länge, nu börjat få jobb i större utsträckning.

Minskning med 3 000 personer
Antalet personer som varit utan jobb, eller har varit sysselsatta i olika arbetsmarknadsprogram i mer än två år, har minskat med 3 000 på ett år. I november var det 35 000 personer i den gruppen. Det är det lägsta antalet sedan man började mäta för tio år sen.

Antalet ungdomar som varit arbetslösa i mer än ett år har sjunkit med en fjärdedel det senaste året. Bo Bylunds förklaring till detta är den starka konjunkturen och att den även gynnar dem som varit utanför arbetsmarknaden länge.

”Vi ger en helhetsbild”
Men vems förtjänst är det att det ser ljust ut på arbetsmarknaden? Den gamla socialdemokratiska regeringens eller den nya borgerliga? Bo Bylund vill inte ta ställning i den frågan.

– Den typen av analyser gör inte vi. Vi tittar på hur helhetsbilden ser ut och vår bedömning inför 2007 görs mot bakgrund av nu kända faktorer och den effekt de kan få. Det är en helhetsbild som vi ger, oavsett var de olika ingredienserna kommer ifrån, säger han.

Ams gör också bedömningen att de goda tiderna kommer att hålla i sig. Förra veckans prognos visade att ungefär 175 000 nya jobb skapas i år och nästa år.

Däremot kommer inte den öppna arbetslösheten att sjunka så mycket som man kanske kunde tro, mot bakgrund av de 175 000 nya jobben. Det beror på att många av de jobben går till personer som till exempel studerar idag och alltså inte finns med i statistiken som arbetssökande.

Ökande brist på arbetskraft i vissa branscher
Ams menar också att problemen med brist på arbetskraft kommer att öka, det gäller till exempel byggbranschen. Däremot är det svårt att säga i vilken utsträckning arbetslösheten skulle bli lägre och sysselsättningen öka om det inte rådde brist på arbetskraft inom vissa branscher.

– Det är naturligtvis oerhört svårt att säga eftersom frågan är hur arbetsgivaren löser det när de har svårt att få tag i arbetskraft. De kan ju lösa den situationen på olika sätt, så den bedömningen är omöjlig att göra. Det kan innebära att en arbetsgivare kanske inte får en order, medan en annan arbetsgivare som har arbetskraft får ordern i stället, så det är väldigt svårt att bedöma, säger Bo Bylund.

Högkonjunktur också ute i landet
Det är heller inte bara i storstadsregionerna som det är högkonjunktur.

– Det är en ganska positiv bild i hela landet. Ser vi på något specifikt län, kan vi se att i exempelvis Norrbotten har det gått väldigt bra under det senaste året. Den totala arbetslösheten har minskat där med runt två procentenheter, säger Bo Bylund, generaldirektör på Ams.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".