Bilen som barnen åkte i.

Ökad oro i Gaza efter dödsskjutning av tre pojkar

Det spända läget mellan Hamas och Fatah i Gaza förvärrades på måndagen när tre pojkar mellan tre och nio år sköts ihjäl på väg till skolan. Pojkarna var söner till en högt uppsatt säkerhetstjänsteman inom president Mahmoud Abbas parti Fatah.

En av pojkarna hade tio skotthål i huvudet när han bars bort från den sönderskjutna bilen där skolväskor och en liten plastpåse med en smörgås låg dränkta i blod.

Fatha misstänker Hamas
Det brutala dådet har fördömts av såväl Fatah som Hamas, men eftersom de tre pojkarna var söner till Baha Balousheh, en av Hamas avskydd underrättelseofficer inom en av Mahmoud Abbas säkerhetstjänster, föll Fatahs misstankar genast på Hamas.

Det uppstod skottlossning och tumult när de tre små pojkkropparna bars till sista vilan inlindade i vita tyger. Sörjande stormade parlamentsbyggnaden, Fatah-anhängare sköt i luften, brände bildäck och krävde Hamasregeringens avgång.

Pojkarnas 33-åriga mamma tog emot kondoleansbesök i hemmet och sade med gråt i halsen ”Vad hade min treåring gjort i livet för att förtjäna detta?”

Redan spända relationer
Det spända läget mellan Fatah och Hamas var redan förgiftat och trappades upp i helgen när Hamas reagerade med ilska på president Mahmoud Abbas planer på att utlysa nyval.

Det har ännu inte gått ett år sedan islamisterna vann det palestinska valet. Men Hamas vägran att erkänna Israel utlöste en internationell bojkott som lamslagit det palestinska samhället och även gjort det omöjligt för Hamas att bevisa att de skulle vara bättre på att regera än det korrupta Fatah.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".