Jämtin och Wallström.

Både Jämtin och Wallström säger nej

Två av toppkandidaterna till posten som ny partiledare för socialdemokraterna säger nu vad som verkar vara ett definitivt nej till uppdraget. EU-kommissionären Margot Wallström upprepar att hon inte vill bli partiledare och det gör också Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm.

– Jag kan inte tänka mig att bli partiordförande, men däremot fortsätta att vara oppositionsborgarråd i Stockholm precis som jag har sagt i några månaders tid. Det står jag fast vid och ser fram mot att vinna makten igen här om fyra år, säger Carin Jämtin.

Men om Lena Hjelm-Wallén eller valberedningen konkret frågar dig om de kan föreslå dig som partiordförande vad svarar du då?

– Då svarar jag att det vill jag inte. Jag vill fortsätta att vara oppositionsborgarråd i Stockholm.

Och det ska vi tro på?

– Ja, det ska ni.

Finns det något som skulle få dig att ändra dig? Är detta ett nej som kanske blir ett ja sedan?

– Det är ett nej som är ett nej, säger Carin Jämtin.

Det pågår ett stort name-dropping inom socialdemokraterna vad gäller frågan om vem som ska bli ny partiledare efter Göran Persson.

Lanserade tre namn
På måndagen lanserade Stockholms arbetarekommun, alltså partiavdelningen i Stockholm, tre namn som kandidater till partiledarposten.

De är EU-kommissionären Margot Wallström, tidigare statsrådet Mona Sahlin och tidigare biståndsministern, numera oppositionsborgarrådet i Stockholm, Carin Jämtin.

Men Carin Jämtin säger alltså bestämt nej och att hon inte tänker ändra sig. Och enligt en intervju i den socialdemokratiska partitidningen Aktuellt i politiken så säger också Margot Wallström definitivt nej.

Hänvisar till intervjun
Ekot har sökt Margot Wallström på måndagen, men hon vill inte upprepa sitt nej fler gånger utan hänvisar till intervjun i Aktuellt i politiken.

Lena Hjelm-Wallén är ordförande i valberedningen som ska föreslå en kandidat för socialdemokraternas extrakongress nästa år där en ny partiledare ska väljas.

Förhandskontakter
Hon har haft förhandskontakter med Margot Wallström och fått klart för sig att den dagen hon ringer och ställer frågan om Margot Wallström kan tänka sig att bli partiledare, då blir svaret ett nej.

– Det är lite synd för oss som parti att det är på det viset att Margot som har ett så uppenbart stort förtroende i partiet ändå inte vill komma tillbaka till Sverige som partiordförande. Jag tror att det är ett nej och ett nej som måste respekteras, säger Lena Hjelm-Wallén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".