Lärare: Han hotade att döda mig

Det ökade antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld på skolorna gör att verket nu tänker gå ut till skolor i sju kommuner för att försöka få bukt med problemen. Anmälningarna har blivit tre gånger fler sedan 2003. Förra året tog verket emot drygt 530 anmälningar om hot och våld i skolan.

En av de lärare som blivit hotad av en elev är högstadieläraren David Milner i Göteborg. För lite mer än ett halvår sedan blev en elev arg när han blev utkörd från idrottslektionen.

– Först började han sparka på dörren, ganska hårt. Jag öppnade dörren och sa till honom att sluta och han blev då ännu argare. Det fanns en stor träbänk i korridoren och han kastade den mot mig. Den missade mig och gick igenom en glasruta i dörren. Jag sa åt honom att gå därifrån och då tog han upp en stor träbit, kanske två meter lång och hotade att döda mig med den, berättar David Milner.

Alltfler anmäler hot och våld
Arbetsmiljöverket har uppmärksammat att de får allt fler anmälningar om just hot och våld i skolan, både elever som ger sig på lärare och elever som hotar och bråkar med varandra. Det gör att Arbetsmiljöverket nu tänker göra inspektioner på skolor i storstadskommunerna, men också i Linköping, Örebro, Luleå och Växjö.

– Vi kommer att gå ut till ett antal skolor i flera delar av landet och ställa frågor om hur man förebygger, hur man hanterar akuta situationer med hot och våld och hur man tar hand om dem som trots allt råkar ut för någonting, säger arbetsmiljöinspektör Annie Runhammar.

Vad hoppas ni på med detta?

– Dels hoppas vi på att de krav vi kanske måste ställa leder till förbättringar på den plats som vi besöker, men också framför allt spinoff-effekten i och med att skolor och förvaltningar kontaktar varandra och man inser att det är lika bra att förebygga, även om det inte har hänt något ännu.

– Att vara lärare blir svårare och tuffare. Vi måste delvis vara socialarbetare, delvis polis, delvis förälder. Den tiden som vi har för att undervisa krymper, säger David Milner, högstadielärare i Göteborg.

David Gustafsson
david.gustafsson@sr.se

Annika H Eriksson
annika.h.eriksson@sr.se

Hör mer i Studio Ett efter kl 16.00.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".