Uttalande ledde till politisk storm i Israel

I Israel har det blivit politisk storm efter ett tvetydigt uttalande om Israels kärnvapen av premiärminister Ehud Olmert i tysk tv på måndagskvällen. I intervjun tycktes Olmert medge att Israel har kärnvapen.

Olmerts uttalande har lett till omfattande spekulationer om Israel har infört en ny hållning när det gäller att öppet tala om sina kärnvapen.

Att Israel skulle ha kärnvapen är det knappast någon som tvivlar på, men landets policy har alltid varit att varken bekräfta eller förneka.

Tvetydighet
Strategisk tvetydighet, kallas policyn, och som Shimon Peres brukar säga, ”blotta rädslan för Israels eventuella kärnvapen har en avskräckande effekt”.

När Ehud Olmert i måndags talade om Israel som kärnvapenstat i tysk tv, var det därför många som undrade om detta var tecken på en policyförändring, vilket dock bestämt förnekas i Jerusalem. 

Olmert fick frågan om inte Israels egna kärnvapen gjorde det svårare att ställa krav på Iran. Han svarade att Israel aldrig har hotat att utplåna något annat land. Och att jämföra Iran med kärnvapenstater som USA, Frankrike, Ryssland och Israel, ansåg han orimligt.

Politisk storm
Olmerts uttalanden ledde till en politisk storm hemma i Israel där högerpolitiker, Yuval Steinitz, krävde Olmerts avgång, en premiärminister som inte kan hålla tungan i styr kring känsliga säkerhetsfrågor måste gå, sade han. Även den förre fredsarkitekten Yossi Beilin sade att det är tveksamt om Olmert kan sitta kvar.

Det har bara gått en vecka sedan USA:s nye försvarsminister, Robert Gates, fick skarp kritik i Israel för sina kommentarer om Israels kärnvapen. Som förklaring till varför Iran eventuellt vill utveckla kärnvapen sade Gates att ”de är omringade av kärnvapenmakter, Pakistan, Ryssland och Israel”.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".