Terrorister samlas i norra Pakistan

Norra Pakistan håller på att utvecklas till ett internationellt terroristcentrum, enligt den pakistanske författaren och talibankännaren Ahmed Rashid. I träningsläger i norra Pakistan förbereds en offensiv mot Nato-trupperna i Afghanistan och kanske också terroristattacker mot mål i Europa.

De pakistanska myndigheterna håller på att helt tappa kontrollen över vissa delar av norra Pakistan, framför allt i det som heter Waziristan.

De lokala stamledarna som förut har härskat där trängs nu också tillbaka eller dödas av en allians av inhemska islamister, talibaner från Afghanistan och utländska potentiella terrorister som kommer till området för att få träning.

Osäkra uppgifter
Enligt pakistanska underrättelseuppgifter som citeras av New York Times kan det röra sig om upp till 2 000 utländska stridande som har sin tillflykt där eller befinner sig i något av träningslägren i området.

Men alla uppgifter om antal är mycket osäkra och varierar kraftigt. Mest rör det sig om talibaner från Afghanistan. Men både brittiska och tyska medborgare med pakistanskt ursprung har också fått träning i området, enligt Ahmed Rashid.

Han tror att träningen syftar till attacker både i Pakistan och mot mål i Europa. Liksom många andra bedömare i området tror han att talibanerna planerar en stor offensiv mot Nato-styrkorna i Afghanistan till våren.

Utbyte med al-Qaida
Ahmed Rashid menar att det pågår ett stort utbyte mellan olika grenar av terroristnätverket al-Qaida. Stridande från Irak och Mellanöstern får träning i Pakistan och Afghanistan och talibanerna låter sig inspireras av självmordsbombningarna i till exempel Irak.

Just självmordsbombningarna blir allt fler i Pakistan och Afghanistan. Det är en metod som inte tidigare förekom alls där.

Det finns också uppgifter om att bin Ladin ska befinna sig i området.

– Det är omöjligt att svara på. Men det är utan tvekan ett stort problem att det håller på att bildas en islamistisk fristad i norra Pakistan. Det är något som också västliga underrättelsetjänster har uttryckt oro för, säger Ahmed Rahid på telefon från sin hemstad Lahore i Pakistan.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".