Stängt Ikeavaruhus kan snart öppna

Domstolsbeslutet att stänga ett av Ikea Mega:s nyaste varuhus i Niznij Novgorod i Ryssland kommer att kunna hävas snart. Det tror Ikea Megas Rysslandschef Per Kaufmann.

Per Kaufmann är optimistisk, men det finns de som ser beslutet som ett tecken på att affärsklimatet för utländska företag hårdnat.

– När vi öppnade varuhuset har vi bedömning från alla internationella experter att varuhuset är säkert för besökare och de som arbetar där.

– Sedan kom brandmyndigheter in med begäran om att vi ska stänga, de plockade fram ett antal punkter om att de inte skulle vara säkert, medan vi hade både ryska och internationella experter som sa att det var säkert, medan de lokala brandmännen fortsatte hävda att det skulle stängas, säger Per Kaufmann.

Stängt trots tillstånd
Stängt är det i Niznij Novgorod sedan dess, trots att alla tillstånd fanns på federal nivå fick Ikea problem lokalt.

Och trots att varuhuset alltså ansåg att det redan var säkert har varuhuset ändå gått igenom de lokala kraven punkt för punkt och åtgärdat allt, enligt Per Kaufmann. Så nu borde domstolen kunna ändra sig anser han.

– Ja, jag är övertygad om att vi kommer kunna öppna, frågan är hur lång tid det kommer att ta, men vi är optimistiska om att det ska bli inom en relativ kort tidsperiod.

Kallade Kaufmann ung miljardär
Optimism trots ovanligt hårda ord från stadens representant i ryska parlamentet duman. Han kallade Per Kaufmann en ung miljardär som inte kunde komma och lägga fötterna på bordet och spotta på golvet för att få som han vill.

En del anar lokala affärsintressen som inte vill ha konkurrens av Ikea Mega. Andra ser uttalandet som en första varning på att det nu blir svårare för Ikea att fortsätta expandera i städer långt från Moskva. Men Kaufmann vill inte kommentera dumaledamotens hårda ord.

– Ja, de kommentarerna tror jag han får stå för själv, säger Kaufmann.

Han kallade dig för den unge miljardären?

– Ung, kan man vara glad för. Om jag vore miljardär skulle det vara ännu bättre, men tyvärr är inte så fallet.

Det här med att man kräver saker, har det att göra med en stor rysk ogenomlyslig rysk byråkrati eller är det så att man ställer högre krav?

– Jag tror att man har samma kvalitetskrav sedan tidigare, men man är noggrannare med att de ska följas.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".