Tayrantorget efter bomben.

Daglönare våldets offer i Bagdad

I Bagdad dödades 71 människor och närmare 150 skadades när en självmordsbombare utlöste sin sprängladdning bland fattiga daglönare. Våldsspiralen fortsätter i Irak, samtidigt som USA:s president George Bush står under hårt tryck att hitta en väg ut ur kriget.

En alldeles vanlig dag i Bagdad. Det var lite kyligt på Tayarantorget innan solen hade hunnit värma och daglönarna som flockades i hopp om ett jobb höll sig varma med te som såldes i stånden runtom torget.

Snickare, murare, målare och rörmokare som alla väntade de på ett arbete för dagen och trodde sig bönhörda när en pick-up rullade ut på torget med erbjudande om jobb.

När folkmassan hade lurats till bilen utlöste självmordsbombaren sin sprängladdning och ännu en gång badade Bagdad i blod.

Drabbade shiamuslimer
De olyckliga arbetssökande på torget var fattiga shiamuslimer och dådet följde sunniarabiska extremisters vanliga mönster i de vedergällningsraider som sliter sönder Irak.

Deras shiitiska motståndare använder sig å sin sida oftast av dödspatruller som torterar, dödar och dumpar sunnitiska irakier runtom i landet.

Gemensamt för miliserna på båda sidor är att de inte står öga mot öga mot varandra med vapen i hand utan att de urskillningslöst mördar oskyldiga civila från den andra folkgruppen.

Det råder delade meningar om det är att betrakta som inbördeskrig.

Nära USA:s ambassad
Tayarantorget, där de arbetslösa hantverkarna hade samlats i morse, ligger inte långt från Bagdads verkliga maktcentrum, den hårt befästa amerikanska ambassaden.

Under tisdagen kommer USA:s president Bush att ha kontakt med ambassaden om läget genom en videokonferens inför det linjetal där presidenten väntas lägga fram sin nya strategi för Irak under hård press från den amerikanska opinionen.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".