Nytt mått för statens överskottsmål

Ett av målen för svensk ekonomi fungerar inte. Det menar Riksrevisionen i en kritisk rapport på tisdagen.

Den socialdemokratiska regeringen bestämde att de offentliga finanserna ska gå med överskott, men det målet är så luddigt att det inte går att se om det nås eller inte.

– Vi tycker att man måste redovisa på ett konsekvent och systematiskt sätt och det har regeringen inte gjort, säger Lennart Grufberg, som är riksrevisor.

De offentliga finanserna ska gå med plus. Tanken med det är garantera att svensk ekonomi är välskött, att betala av på statsskulden och att visa att svensk ekonomi går att lita på.

Två procent i överskott
Om man ska uttrycka sig lite mera tekniskt ska de offentliga finanserna gå med överskott, två procent, över en konjunkturcykel, alltså sett som ett genomsnitt över goda och dåliga tider.

Det bestämde den socialdemokratiska regeringen för ungefär sex år sedan. Åtminstone hittills har den borgerliga regeringen behållit målet.

Oklart formulerat
Nu kritiserar Riksrevisionen det här målet. Huvudinnehållet är lite förenklat uttryckt, att målet är oklart.

Den socialdemokratiska regeringen slog aldrig fast hur lång en konjunkturcykel är, så man vet inte när man ska mäta ifrån. Den har dessutom mätt på olika sätt vid olika tillfällen.

När ekonomin gick bra brukade regeringen säga att målet nås, men när den gick dåligt sas det ibland inget alls om målet.

Metodfel
Dessutom tycker Riksrevisionen att en av mätmetoderna som regeringen brukade använda för att se om överskottsmålet nåddes är missvisande.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt att man rättar till sådana fel, säger Lennart Grufberg.

Risken är att det inte går att se hur väl regeringen sköter svensk ekonomi och uppfyller sina löften.

Nu föreslår Riksrevisionen att målet ska preciseras. Regeringen ska alltid kontrollera om det nås på samma sätt och om det inte nås ska regeringen föklara varför.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".