Ryskt gasprojekt avgörs i Stockholm

Den ryska miljömyndigheten som vill stoppa olje- och gasprojektet Sachalin 2 tänker vända sig till internationella handelskammarens skiljedomsinstitut i Stockholm för att få Shell och de två japanska bolagen Mitsui och Mitsubishi att betala 15 miljarder dollar i kompensation för miljöbrott.

Trots att holländska Shell nu erbjudit halvstatliga Gazprom en avgörande andel av Sachalin 2 kommer ryska miljömyndigheten gå vidare till Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut.

Chefen för den ryska myndigheten säger att kravet på kompensation på 15 miljarder dollar för miljöbrott kvarstår. Idag har den ryska myndigheten beslutat att lämna över tvistemålet till Stockholm och domstol i Ryssland.

Politiskt betingade miljökrav
Miljökraven på det utlandsägda projektet i ryska Fjärran Östern ses av många som politiskt betingade. Trycket anses vara ett försök från ryska staten att få kontroll över gas- och oljefältet på Sachalinhalvön.

I september stoppades Sachalin 2 av miljömyndigheten. De utländska ägarna Shell, Mitsui och Mitsubishi hävdade att det var ett försök av Kreml att ta över.

Nu har den holländska ledningen för Shell gett upp och erbjudit Gazprom 25 procent av Shell och tio procent vardera från de japanska bolagen.

Med 45 procent av aktierna får inte Gazprom full kontroll.

Viktig energi för Japan
Japan reagerar negativt på avtalet, som ännu inte helt bekräftats. För Japan är gasprojektet av yttersta vikt, eftersom landet har få egna energiresurser. Sachalin 2 skulle ha börjat leverera gas 2008 och Japan betonar hur viktigt det är att den planen inte bryts.

När avtalet skrevs mellan ryska staten och Shell för över tolv år sedan sas att alla tvister skulle avgöras i handelskammarens skiljedomsinstitut i Stockholm. Något som miljömyndigheten nu valt att utnyttja.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".