Nya hastigheter införs på försök

Flera svenska kommuner kommer i sommar i ett försök införa nya hastighetsgränser i tätorterna. 30, 40 och 60 kilometer i timmen blir högsta tillåtna hastigheter i delar av de 16 kommuner som nu utsetts till försöksplatser.

I Växjö som är en av de orter som ska vara med, välkomnas försöket av bilisterna Igor Bosic och Karin Wirdheim.

– Det låter okej, på lämpliga platser, säger Igor Bosic.

Ser du någon särskild fördel med det?

– Man får köra lite fortare, kanske, där det är möjligt, säger han.

– Jag tycker att det låter som en bra idé. Är det så att det jämnar trafikrytmen så låter det bra. Om du har en större väg där det är lättare att komma upp i 60, då är det ingen fara. Men däremot där det krävs lägre fart där det är med mer trafik och cykelbanor och så vidare, att man håller 30, 40, jag tycker att det låter bra, säger Karin Wirdheim.

Sex försöksorter
Under ett års tid ska de nya hastighetsgränserna 30, 40 och 60 kilometer i timmen prövas i utvalda områden i sex huvudorter: Halmstad, Hylte, Luleå, Vänersborg, Växjö och Stockholm. Utöver dem kommer tio andra platser vara med i lite mindre omfattning och på kommunernas egen bekostnad.

Anledningen är både trafiksäkerhet och bättre framkomlighet, där större trafikleder kan få högre fart än idag, och rörigare trafiksituationer lite lägre, säger Jan Söderström som leder den grupp från Vägverket och Sveriges Kommuner och landsting som ligger bakom försöket.

– De nuvarande hoppen från 30 till 50 och 70 är för stora hopp. Vid många gator är 40 och 60 lämpligare och då tycker vi att det är viktigt att få testa det i verklig miljö. Sveavägen i Stockholm är ett sådant ställe där man ska göra försök med 40 och där är 30 för långsamt och 50 för fort, så där är 40 en alldeles utmärkt hastighet, säger Jan Söderström.

10-gränser i tätorter
Vägverket har tidigare föreslagit nya hastighetsgränser rent allmänt i landet, med upp till 120 kilometer i timmen, ett förslag som den förra regeringen tidigare sagt nej till.

Men den nya borgerliga regeringen kommer nu åter ta upp frågan och Jan Söderström hoppas att försöket ska få en fortsättning.

– Jag tror att på sikt kommer vi att ha 10-gränser i tätorter åtminstone, för med 10-gränser får man den bästa anpassningen till den gatumiljö som är på varje enskilt ställe, säger Jan Söderström på Sveriges Kommuner och Landsting.

Roger Bergvik, SR Kronoberg
roger.bergvik@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".