Anna Politkovskaja får Pressfrihetspriset

Den ryska journalisten Anna Politkovskaja tilldelas postumt Pressfrihetspriset av Reportrar utan gränser. Politkovskaja mördades i Moskva i höstas. Hennes kollega Vyacheslav Izmaylov undersöker om det är tjetjenska krafter som ligger bakom.

Anna Politkovskaja skrev mycket om kriget i Tjetjenien och övergreppen mot civilbefolkningen där. I juni och augusti i år skrev Anna Politovskaja om den fond som bildades efter det att Tjetjeniens president Akhmad Kadyrov mördades 2004.  

Fonden styrs helt av Akhmad Kadyrovs son Ramzan, som numera är premiärminister i Tjetjenien. Alla tjetjener som arbetar, från städerskor till ministrar, tvingas betala stora summor till denna fond, säger Vyacheslav Izmaylov.

Berikade sig själva
Anna Politovskaja beskrev hur Kadyrovs anhängare berikar sig själva genom denna fond, bland annat med dyra bilar och hus i Moskva. Men hon nämnde aldrig några namn i sina artiklar.

På tidningen Novaja Gazeta är det nu fyra kolleger till Anna Politkovskaja som gräver i tänkbara teorier om vem som kan ligga bakom mordet. De tror inte på den officiella versionen att mångmiljonären Boris Berezovskij, som nu bor i London, skulle ha med mordet att göra.

Ännu har tidningen inte publicerat sina teorier om att Kadyrov eller hans anhängare i fonden skulle ha beordrat mordet. Men journalisterna anser sig ha indicier, som tyder på det i form av inspelningar av telefonsamtal.

Inspelade telefonsamtal
Ett sådant inspelat telefonsamtal finns några dagar före mordet med personer, som hade med fonden att göra, säger Vyacheslav Izmaylov.

I samtalet sägs att man nu har anlitat personer som ska göra det som är nödvändigt och att inom en vecka kommer Kadyrov att få en present.  

Även den svenske fotografen Martin Adler tilldelas postumt årets pressfrihetspris.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".