Arbetet går vidare.

Astronauterna jobbar på trots skador på Discovery

Den svenske astronauten Christer Fuglesang förbereder sig nu på sin allra första rymdpromenad, som ska ske klockan 21.42 på tisdagen, svensk tid. Samtidigt utreder Nasa vad de skador som hittats på rymdfärjan Discovery innebär.

– I den övre cirkeln på närbilden ser man att det är vitt och skyddsplattornas ytskikt är svart, så uppenbarligen har vi förlorat en del av skyddet. Men vi vet inte hur djupa skadorna är, säger ledaren för Discoverys färd, John Shannon.

– De här plattorna är 2,5 centimeter tjocka. Om våra experter anser att vi måste göra något kan vi skicka ut astronauterna. De är tränade för tre olika reparationsmetoder. Den enklaste är att måla på en skokrämsliknande silikonlösning, de andra metoderna påminner om när man lagar ett emaljerat badkar eller en trasig kakelplatta som fått den hårda ytan skadad, säger John Shannon vid markkontrollen i Houston.

Ingen fara nu
Det detaljerade programmet för astronauterna fortsätter trots de trasiga plattorna eftersom de inte utgör någon fara så länge rymdfärjan är i sin omloppsbana, framhåller en annan Nasa-ingenjör.

Om det är minimeteoriter som skadat Discovery är det bäst att göra eventuella reparationer så nära återfärden som möjligt. Man kan senarelägga returresan med upp till två dygn utan problem.

Förbereder promenad
Christer Fuglesang har sovit i en luftsluss med extra syretillförsel, men väcktes på eftermiddagen. Klockan 21.42 svensk tid ska han och Robert Curbeam påbörja sin första rymdpromenad.

Under sex timmar ska de bland annat skruva fast den del av Rymdstationen ISS fackverk som kallas P5 och som redan hänger utanför färjans lastrum fäst vid en robotarm. Den mesta tiden ägnas åt att installera rymdstationens permanenta kraftförsörjning.

Thomas Nordegren, Houston
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".