Pinochet fick ingen statsbegravning.

Heta känslor under Pinochets begravning

I Chiles huvudstad Santiago pågår just nu den officiella begravningsceremonin för Augusto Pinochet. Ett par kilometer därifrån håller andra chilenare ett minnesmöte för Salvador Allende - den president som störtades av Pinochet i en militärkupp 1973.

När biskopen som leder begravningsceremonin nämnde de lidanden som orsakats av den militärkupp som Augusto Pinochet ledde 1973 satt publiken tyst.

Men när han strax därpå nämnde att Pinochet varit president så bröt applåderna fram.

Att president Michelle Bachelet inte gav Pinochet en statsbegravning, något alla presidenter har rätt till, uppfattas av Pinochets anhängare som en grov förolämpning.

Presidentband på kistan
När försvarsministern Vivianne Blanlot som enda representant för regering anlände utsattes hon för burop, samtidigt som ett par av Pinochets barn trotsade protokollet och lade presidentbandet över den döde diktatorns kista.

Pinochetanhängarnas ilska fortsätter också att riktas mot de journalister som bevakar begravningen. Alldeles nyss utsattes en spansk tv-journalist för sparkar och slag.

Några kilometer därifrån pågår samtidigt en annan ceremoni. Framför presidentpalatset La Moneda har Pinochets fiender samlats under parollen ”Tyrannen är död - Allende lever”.

Bilder av döda anhöriga
Många håller upp bilder av anhöriga som dödades eller försvann under åren av diktatur. Än så länge är atmosfären lugn. Men det är en solig och het dag i Santiago.

De två män som nu hyllas på olika håll i staden är också symboler som väcker starka känslor. Därför står också tusentals poliser beredda i närheten av bägge platserna.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".