Anna Sjödin.

Trycket ökar på Anna Sjödin

SSU:s ordförande Anna Sjödin får inte prövningstillstånd i målet om krogbråket på Crazy Horse i Stockholm i januari i år. Det innebär att tingsrättens dom står fast. Från flera distrikt hörs krav på hennes avgång.

Men Anna Sjödin kommer att begära att högsta domstolen korrigerar beslutet.

– Anna Sjödin och jag har gått igenom den uppkomna situationen och vi är överens om att vi sa försöka övertyga Högsta domstolen om att Hovrätten gjorde fel när man inte beviljade prövningstillstånd. Det säger hennes advokat Leif Silbersky.

Vad har Anna Sjödin sagt till dig?

– Precis som mig så är hon väldigt besviken hon hade goda förhoppningar att ett skulle bli ett annat beslut än det hovrätten meddelade idag, säger Leif Silbersky.

Den politiska karriären ifrågasatt
Att Högsta domstolen ålägger hovrätten att ändra sitt beslut och meddela prövningstillstånd är mycket ovanligt.

Och frågan är nu vad som kommer att hända med Anna Sjödins politiska karriär. Efter tingsrättsdomen meddelade Sjödin att hon skulle ta en time out.

Hon har ännu inte kommenterat hovrättens beslut annat än att genom advokat Leif Silbersky uttrycka sin besvikelse.

Socialdemokraternas partiledare Göran Persson vidarebefordrade frågan om Sjödin kan sitta kvar till partisekreterare Marita Ulvskog, som avböjer att kommentera. Men Marita Ulvskog har tidigare sagt att det är allvarligt att Sjödin fälldes på alla fyra åtalspunkter.

SSU diskuterar frågan
Inom SSU pågår just nu interna diskussioner. Förbundssekreterare Mattias Vepsä har ännu inte velat kommentera hovrättens beslut.

Sedan tidigare har flera röster från olika SSU-distrikt hörts som krävt Sjödins avgång. Framför allt eftersom hon använt rasistiska förolämpningar i samband med bråket.

Flera distrikt har tidigare sagt att det är svårt för Sjödin att sitta kvar om domen står fast. Västernorrland och Jämtlands distrikt säger idag att Anna Sjödin inte kan sitta kvar. Även Värmland har fattat det beslutet, säger ordförande Calle Larsson.

– Det man kan göra är en misstroendeförklaring och det ska ganska mycket till för en sådan sak, men det bästa är ju att Anna själv kommer till det beslutet att hon inte kan fortsätta som ordförande.

– Hon har haft en time out ganska länge nu och inte fungerat som ordförande. Det har gjort att SSU har varit förlamat i vissa frågor. Det är nu som vi verkligen måste få en ny kraft och en nystart för SSU nationellt, säger han.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".