Hockeyspelare kräver pengar av Obol

Fyra hockeyspelare, som tidigare spelat i Luleå Hockey, har nu begärt att få ut sina pensionspengar från den ifrågasatta idrottssponsorn Obol Investment. Det rör sig om totalt mellan åtta och tio miljoner kronor.

– De har bara meddelat att med tanke på den turbulens och de frågetecken som finns så vill de sätta sina pengar någon annanstans, säger Hans Chrunak, klubbdirektör i Luleå Hockey.

Vad har ni fått för respons från Obol?

– Ingen alls, men det hade vi inte väntat oss. Det gick ett brev i förra veckan så vi hade inte förväntat oss att få ett svar så snabbt.

Rör sig om upp till tio miljoner
Fyra hockeyspelare har nu begärt att få ut sina pensionspengar från Obol totalt mellan åtta och tio miljoner kronor.

Det är hockeyklubben Luleå som skickat in begäran vilket beror på att det formellt är Luleå som placerat pensionspengarna, även om det är spelarna själva som valt just Obol.

Det var för lite mer än en vecka sedan som det avslöjades flera oklarheter kring Obol i P1-programmet Kaliber och Norrbottens-Kuriren.

Sponsrar basketligan
Obol sponsrar bland annat Luleå Hockey och den svenska basketligan.

De bolag som Obol ska bedriva i existerar inte och de fonder som Obol lät företag och personer i och kring de sponsrade klubbarna investera pengar i har Obol inte kunnat visa att de verkligen existerar.

Finansinspektionen utreder om Obol brutit mot bestämmelserna genom att ha förvaltat pengar utan att ha tillstånd till det.

Stor turbulens
Turbulensen kring Obol har nu också gjort att Basketbollförbundet räknar med att vara tvungen att hitta en ny huvudsponsor.

– Ska man se krasst på det så har inte Obol så vitt vi kan bedöma något kommersiellt varumärke i Sverige längre. Då kommer man ju heller inte behöva marknadsföra sig och det innebär att det ligger i farans riktning att vi inte längre har någon huvudsponsor, säger Jan Jacobsen, ordförande i Basketbollförbundet.

Har ni hört något från dem på sistone?

– Nej, det har vi inte och det är väl det som gör vår situation lite osäker just nu. Man kan väl i och för sig ha förståelse för att vi inte står högst på deras prioriteringslista just nu.

Ekot har inte lyckats nå någon i ledningen för Obol.

Aktiespararna har beslutat sig för att inte polisanmäla Obol nu utan inväntar istället Finansinspektionens utredning.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".