Trampskador är vanliga.

Unga tjejer skadas i stallet

Varje år skadas omkring 13 000 personer i samband med olyckor inom ridsporten. Nu drar Konsumentverket igång en kampanj för att försöka få ner antalet skadade.

I Skaraborg skadas uppemot 400 personer varje år och en tredjedel av dem är tonårstjejer.

Frida Nilsson som är ridskolechef på Jutagården utanför Skultorp tycker att ridskolor borde ha mer teorilektioner för att undvika skador hos hästintresserade barn.

– Man bör ha teoriundervisning så att man förstår vad hästen är för djur och vad den har för beteende så att vi lär oss hantera den utifrån det vilddjur den egentligen är. Man ska också veta att ridskolans arbete är säkrare än för barn som får hästar utan att ha någon utbildning för det. Går man genom ridskolan ska man i alla fall ha lite mer utbildning i hur hästar reagerar, säger Frida Nilsson.

Vad är det för typ av skador det brukar bli?

– När man sköter hästen i stallet är det tramp-, spark- och klämskador. I ridhuset är det fallskador, att man åker av eller blir trampad.

Vill främja hästsäkerheten
Det är framförallt unga tjejer som skadas när de rider eller tar hand om hästar. Konsumentverket har reagerat på detta och har fått två miljoner kronor av regeringen för att främja hästsäkerheten.

De har tagit fram informationsmaterial där barn och unga får hjälp att lära sig tyda hästars signaler, hur man ska bete sig i stallet och också vad man ska ha på sig.

Julia Hallberg från Skövde har ridit i sju år och råkade för ett tag sedan ut för en olycka när hon red hästen Chabo.

– Jag red utan sadel och så blev han rädd för någonting och  så ramlade jag av efter några varv, berättar hon.

Du råkade ut för en olycka men du skadade dig inte?

– Nej. Jag hade både hjälm och säkerhetsväst på mig.

Vad tror du är det viktigaste att tänka på så att man inte råkar ut för olyckor?

– Vara lugn och ha hjälm och säkerhetsväst på sig, säger Julia Hallberg.

Henrik Dammberg, SR Skaraborg
henrik.dammberg@sr.se 

Sarah Larsen, SR Skaraborg
sarah.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".