Borislav Kalev vid kulturpalatset i Sofia. Foto: Beatrice Janzon/SR

Bulgarer förväntansfulla inför EU-inträde

Förväntningarna är stora i Bulgarien inför EU-inträdet vid årsskiftet. Det blir ett av EU:s fattigaste länder och förhoppningarna är att levnadsstandarden ska förbättras. Men samtidigt finns en misstänksamhet hos många bulgarer.

Borislav Kalev rastar sina tre hundar vid kulturpalatset i Sofia framför en jättelik, klumpig staty från kommunisttiden. Statyn har lämnats att förfalla, hela bitar har trillat av. Nu är det en annan tid. Landet på Balkan är efter en snårig väg snart i EU:s gemenskap.

– Det är väldigt bra att vi kommer med, men vi är nog inte redo ekonomiskt, säger Borislav med ett försiktigt leende och kurar ihop sig i vinterkylan.

Sju miljoner invånare
Bulgarien har drygt sju miljoner invånare och en yta en fjärdedel av Sveriges.

På det seriösa veckomagasinet Capital har journalisterna fullt upp framför datorerna. Redaktören Ilin Stanev tror att alla i Bulgarien blir vinnare. Självklart kommer unga att lättare kunna studera vid europeiska universitet och få erfarenhet, säger han som exempel.

Även bönderna som får jordbruksstöd blir vinnare och företagen som lättare kan göra affärer med andra EU-länder, säger han.

Oro inför EU-medlemskapet
Men även om de flesta bulgarer stöttar EU-inträdet finns det också en oro. Borislav som hela tiden håller ett öga på sina hundar tror att små företag som inte klarar konkurrensen kan slås ut.

Journalisten på Capital säger att bulgarerna inte har en så stor tro på sig själva. Men självförtroendet kommer att stärkas när vi står tillsammans 27 länder, tror han.

Vi är många som hoppas, säger Ilin Stanev, att EU ska förvandla Bulgarien från att vara ett land med begränsade möjligheter till ett land med obegränsade möjligheter.

Beatrice Janzon, Sofia
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".