Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäker religionsfrihet för uigurerna

1 av 2
Brödätande motorcykelkille på landsbygden i södra Xianjiang. Foto: Hu Ben/SR.
2 av 2
Rutschbana utanför Et Karmoskén.

Förra året fick Kina en lag som sägs garantera religionsfrihet för alla kineser. Men graden av frihet beror på var man bor. De knappt nio miljoner muslimska uigurerna i Xinjiang-provinsen kontrolleras hårdare än andra.

Sedan den 11 september 2001 använder Kina kriget mot terrorismen som förklaring till religionsförtrycket i Xinjiang.

Kinas allra västligaste stad, Kashgar, domineras fortfarande av muslimska uigurer, som talar ett turkiskt språk.

Vågar inte bära slöja
Ainour, en ung student, brukar komma hit till Et Kar-moskéns park för att fundera över islam. Men som student vågar hon inte bära slöja eller på något annat sätt visa att hon är troende.

Det är inte rätt, vi måste också få ha vår tro, men folk är rädda att få problemen med regeringen berättar hon. Så för de flesta är det omöjligt att gå till moskén. Om de blir upptäckta kan de förlora jobbet, säger hon.

– Mest äldre personer och arbetslösa vågar gå till moskén. Folk är rädda att få problem med regeringen, berättar Ainour.

Rädsla för självständighetsrörelse
Kinas kontroll över islam i Xinjiang-provinsen har att göra med rädslan för den uiguriska självständighetsrörelsen. Kashgar ligger nära gränsen till Afghanistan och Pakistan och kinesiska myndigheter är oroliga över att radikal islam ska ge ny kraft åt självständighetsrörelsen.

Just nu är kontrollen så hård att de radikala islamisterna inte syns till i moskéerna längre. Men en imam som jag talar med tror ändå att femton procent av muslimerna i området tillhör en radikal form av islam.

Imamerna kontrolleras hårt
Ainour berättar att ingen imam här vågar svara offentligt på hennes frågor om islam. Imamerna får regelbundet strikta anvisningar från lokala myndigheter om vad de får göra och inte göra. Till exempel får de inte undervisa någon under 18 år om islam.

Ainour saknar möjligheten att få bära slöja och att lära sig mer om islam. Hon ser ingen framtid i Kina, utan hoppas att kunna flytta utomlands. För att uppfylla sina drömmar, som hon säger.

Hanna Sahlberg, Kashgar
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".