Fuglesang utförde arbete i rymden i över sex timmar.

Lyckad rymdpromenad för Fuglesang

Klockan fyra minuter över fyra på morgonen svensk tid avslutade Christer Fuglesang sin första rymdpromenad och steg in i luftslussen på rymdfärjan Discovery.

Innan han klev in från rymden bad han markkontrollen om att få säga några ord på svenska.

– Jag tackar för alla som har hjälpt och de senaste fyra dagarna har varit helt otroliga. Den här rymdpromenaden är det mest häftiga jag någonsin gjort förstås. Jag hoppas att andra följer efter mig och kommer upp här också så småningom och hjälper till att bygga månbasen bland annat. Tack för mig och jag har en rymdpromenad till att se fram mot, sa Christer Fuglesang.

Sex timmars promenad
Christer Fuglesangs rymdpromenad varade i sex timmar och 36 minuter. Strax efter 23.30 började arbetet med att lyfta rymdfärjans huvudlast byggelementet P5 på plats på den internationella rymdstationen.

Sakta, millimeter för millimeter, styrdes de fyra spetsiga handelarna från P5 in i hondelarna på P4 och Fuglesang skruvade fast bultarna med ett batteridrivet verktyg.

Sammankopplingen inleddes över norra Tyskland så Fuglesang bör kunna ha sett ljusen från Sverige där han svävade omkring i sin vita rymddräkt.

Före tidsschemat
Sedan vidtog några timmar av kopplingsarbete och en trasig tv-kamera byttes ut. Allt gick före tidsschemat och Fuglesang ville passa på att återvända och ta bort några säkringsbultar.

Då skedde det enda misstaget. Han tappade bultdragarens förlängningsdel i rymden och kunde inte fullfölja dagens extrauppdrag. Christer Fuglesang var trött men uppsluppen när var tillbaka på Discovery på onsdag morgon.

Under rymdpromenaden kom också beskedet från Houston till astronauterna att analysen av skadorna på Discoverys värmeplattor nu är klar och att man bedömer att de är så begränsade att de inte utgör något hot vid färjans återinträde i atmosfören.

Åtta timmars sömn
Med en hörbar lättnadens suck konstaterade rymdfärjans kapten Mark Polansky att schemat kan fortsätta som planerat.

”Vi kommer att sova gott nu”, hördes från Discovery på onsdag morgon. Besättningen hakar fast sina tyngdslösa sovsäckar och ljuset dämpas för åtta timmars vila klockan kvar över åtta på morgonen svensk tid.

Thomas Nordegren, Houston
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".